Ελπιδοφόρα μηνύματα παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Ledra στην Αθήνα.

Η κα Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου, MD. PhD, Διευθύντρια, Νευρολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών παραβρέθηκε στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου.

Συγκεκριμένα η κα. Καραγεωργίου δήλωσε: «Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι μια νόσος με χίλια πρόσωπα αλλά τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας αυξάνονται συνέχεια. Υπάρχει η δυνατότητα πλέον να επιλέξουμε την κατάλληλη αγωγή για τον κάθε ασθενή».

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού επιτίθεται στον εαυτό του. Συγκεκριμένα επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη, τη μυελίνη η οποία περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες μεταξύ 20-40 ετών και προσβάλλει τις γυναίκες πιο συχνά από ότι τους άντρες. Η νόσος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως μουδιάσματα, αδυναμία στα άκρα, δυσκολία στη βάδιση και στην ισορροπία, θάμβο της όρασης, ίλιγγο, δυσκολία στην ομιλία κλπ. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως αιφνίδια, διαρκούν μερικές ημέρες ή και εβδομάδες και μετά υποχωρούν πλήρως ή μερικώς. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας περισσότεροι από 10.000 ασθενείς.

Οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις

Η κα. Καραγεωργίου μίλησε για τη σημασία της έγκαιρης έναρξης θεραπείας έτσι ώστε να καθυστερήσει η συσσώρευση των βλαβών. Η εκφύλιση που εγκαθίσταται δεν είναι δυνατό να αναιρεθεί οπότε η έγκαιρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση είναι κρίσιμη. Επίσης έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της συμμετοχής του ασθενούς στην επιλογή της θεραπείας σε συνεργασία βεβαίως με τον ιατρό του. Οι επιλογές των ασθενών είναι πλέον αρκετές ώστε να επιλεγεί μια θεραπεία η οποία να είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της νόσου ενώ θα παρέχει στον ασθενή τη δυνατότητα να συμμορφώνεται με την αγωγή του. Η κα Καραγεωργίου αναφέρθηκε στις διαθέσιμες θεραπείες και το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και σε νέες από του στόματος θεραπείες όπως είναι η τεριφλουνομίδη και ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες και για τους Έλληνες ασθενείς. Η έρευνα γύρω από την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι εντονότερη από ποτέ, ενώ συνεχώς παρουσιάζονται νέα δεδομένα τόσο για την πρόγνωση όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου. Σειρά νέων ουσιών βρίσκεται σε διάφορες φάσεις έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες θα δώσουν ακόμα περισσότερες επιλογές στους ασθενείς.

Πέρα από τις τροποποιητικές της νόσου θεραπείες αναφέρθηκε και σε συμπτωματικές θεραπείες ανάμεσα στις οποίες και οι θεραπείες για τις διαταραχές της βάδισης οι οποίες εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό ασθενών και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Δυσχεραίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, επηρεάζουν τη δυνατότητα για εργασία, τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ. Σημείωσε επίσης πως, οι διαταραχές της βάδισης μπορεί να εμφανιστούν και νωρίς στην πορεία της νόσου και επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους πάσχοντες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης όπως είναι η φυσιοθεραπεία, τα μυοχαλαρωτικά, αλλά και μια αγωγή εγκεκριμένη για την αντιμετώπιση των διαταραχών της βάδισης, ειδικά για τους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τη φαμπριδίνη. Καθώς η νόσος επηρεάζει κυρίως ανθρώπους που βρίσκονται στη δημιουργική φάσης της ζωής τους η ανάγκη να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας είναι επιτακτική. Οι ασθενείς λοιπόν παροτρύνονται να συζητούν τα θέματα αυτά με τους ιατρούς τους, καθώς υπάρχουν πλέον τρόποι αποτελεσματικής παρέμβασης.

Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει ιδρυθεί αποκλειστικά από ασθενείς με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους καθώς και την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τη νόσο. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. & Fax: 210-9600131
E-mail: [email protected] 
Διεύθυνση: Θ.Χ.Π.Α. Λεωφ. Βουλιαγμένης (πρώην Αμερικανική Βάση Ελληνικού), 167 77 ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο