Τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ μείωσαν τις δαπάνες για την υγεία το χρονικό διάστημα μεταξύ 2009 – 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης. Ως ιατρική συνέπεια, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με την στατιστική μελέτη της Ευρωπαϊκής επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) «Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2014»- αύξηση των περιπτώσεων παχυσαρκίας και κατάθλιψης στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Η Γερμανία, η Αυστρία και η Πολωνία είναι από τα λίγα κράτη που ξόδεψαν πάνω από τον μέσο όρο για τα συστήματα υγείας τους. Οι πληθωριστικά αναθεωρημένες κατά κεφαλή τιμές κυμάνθηκαν στην Γερμανία στα 3.613 ευρώ και μόνο στην Αυστρία (3.676) και στην Ολλανδία (3.829) δαπανήθηκαν περισσότερα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στα 2.193 ευρώ. Οι δαπάνες έφτασαν σε μεγάλα ύψη σε κράτη εκτός ΕΕ όπως στη Νορβηγία (4.610) και στην Ελβετία (4.565).

Τελευταία στην ΕΕ είναι η Ρουμανία, με 753 ευρώ κατά κεφαλήν. Στην ΕΕ κατά μέσο όρο οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 0,6% στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Συγκριτικά πάντως αυξήθηκαν κατά 4,7% το διάστημα 2000-2009. Περικοπές στην υγεία έγιναν στο προσωπικό και τους μισθούς. Επίσης έπεσαν οι τιμές στα φάρμακα αλλά αυξήθηκε η συμμετοχή των ασθενών. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τις φτωχότερες και κοινωνικά αδύναμες χώρες της ΕΕ.

Μελέτες ευρωπαϊκών χωρών αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ οικονομικής ανάγκης και παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία εμφανίζεται συχνά σε παραμελημένες κοινωνικές ομάδες. Στο μεταξύ, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες των χωρών - μελών της ΕΕ είναι παχύσαρκοι. Ένας στους έξι σήμερα (16,7%) στην ΕΕ είναι παχύσαρκος, ενώ το 2002 η αναλογία ήταν ένας στους οκτώ.
Ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν προειδοποιούν για τα αυξημένα κόστη υγείας που θα προκληθούν από τους υπέρβαρους και τους παχύσαρκους. Αλλά και οι αριθμοί των αυτοκτονιών σχετίζονται με την οικονομική κρίση.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών διπλασιάστηκε στην ΕΕ από το 2000. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφήθηκαν στην Πορτογαλία με 85 δόσεις και στην Ισλανδία με 109 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Παρά το γεγονός ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν ελαφρά στην αρχή της οικονομικής κρίσης, εντούτοις τώρα δείχνουν να έχουν υποχωρήσει και να έχουν φτάσει στο προηγούμενο επίπεδο.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα