Η γιόγκα μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί καλό τρόπο προστασίας από την καρδιοπάθεια, ιδιαίτερα αν κάποιος δεν μπορεί να κάνει πιο έντονη άσκηση, υποδεικνύει έρευνα.

Επισκόπηση 37 ερευνών σε 3.000 ανθρώπους ανακάλυψε ότι η γιόγκα συνδέεται ανεξάρτητα με μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υπέρταση και χοληστερόλη.

Η γιόγκα δεν υπολογίζεται στη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα που θα πρέπει να κάνουμε κάθε εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, ειδικοί δηλώνουν ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη.

Η καθηγήτρια Myriam Hunink, από το Erasmus University Medical Center στο Rotterdam, ερεύνησε αν η γιόγκα έχει επίδραση στην καρδιά.

Σε σύγκριση με καθόλου άσκηση, η γιόγκα είχε σημαντικά οφέλη-συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και αυξημένης χοληστερόλης, αναφέρει το ''European Journal of Preventive Cardiology''.

Σε σύγκριση με άλλα είδη άσκησης, όπως ο έντονος περίπατος ή το τζόκιγκ, η γιόγκα δεν ήταν χειρότερη ή καλύτερη με βάση τις ίδιες ,μετρήσεις καρδιακού κινδύνου.

Η Hunink δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γιόγκα δυνητικά είναι πολύ χρήσιμη και κατά τη γνώμη της αξίζει να ακολουθούμε ως πρακτική βελτίωσης του κινδύνου.

Δεν είναι σαφές γιατί η γιόγκα θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη αλλά ειδικοί δήλωσαν ότι το όφελος μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στη χαλαρωτική της επίδραση. Το στρες έχει συνδεθεί με καρδιοπάθεια και υπέρταση.

 

Πηγές:
''European Journal of Preventive Cardiology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει