Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θωρακοχειρουργική – Ογκολογική Κλινική του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, σε γυναίκα ασθενή ηλικίας 64 ετών, χειρουργική αφαίρεση δεξιού μέσου λοβού πνεύμονος με πλήρως ενδοσκοπική τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε μόνον μία οπή - θύρα εργασίας μήκους 4 εκατοστών στο θώρακά της.

Η ασθενής είχε ιστορικό καρκίνου ενδομητρίου και χειρουργήθηκε λόγω ύπαρξης όγκου στον δεξιό πνεύμονα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των Θωρακοχειρουργών του Θεαγενείου με επικεφαλής τον Δρ Νικόλαο Μπαρμπετάκη. Η διάρκεια της επέμβασης ήταν 78 λεπτά. Η ασθενής είχε ομαλή μετεγχειρητική πορεία και έλαβε εξιτήριο την 5η μετεγχειρητική ημέρα.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπετάκης, υπεύθυνος της Θωρακοχειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγενείου, «η εφαρμογή της προηγμένης θωρακοσκοπικής χειρουργικής δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης του όγκου με λοβεκτομή πνεύμονα μέσα από μία μόνον θύρα εργασίας, ενώ μέχρι τώρα απαιτούνταν τρεις ή τέσσερις. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως το 2010 και μετά από την ανάλογη εκπαίδευση εφαρμόζουμε και στο νοσοκομείο μας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • Ελάχιστα επεμβατική τεχνική (μικρό χειρουργικό τραύμα 4-5 εκατοστά)
  • Μεγέθυνση της εικόνας (10-15 φορές) και καλύτερος φωτισμός
  • Μικρή απώλεια αίματος
  • Σημαντική μείωση μετεγχειρητικού πόνου
  • Σημαντική μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Μείωση επίπτωσης δημιουργίας συμφύσεων
  • Ταχεία ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο
  • Μικρότερο κόστος νοσηλείας
  • Ταχύτερη επάνοδος στην εργασία
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Η θωρακοσκοπική χειρουργική μίας θύρας (Single-port Surgery) αποτελεί το παρόν και το μέλλον της Ελάχιστα Επεμβατικής Θωρακοχειρουργικής. Η κλινική μας συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργήσει από το 2006 και προσπαθεί να προσφέρει σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους με τεχνολογίες αιχμής παρά την οικονομική κρίση και τους περικομμένους προϋπολογισμούς, με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς».

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δρ Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μοναδικό ογκολογικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς ασθενείς. Η εφαρμογή σύγχρονων και συνάμα πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα, χειρουργικών τεχνικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει ελπίδες σε όλους μας. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται καθημερινά και ελπίζουμε ότι σύντομα με την έναρξη λειτουργίας του PET-Scan, του γραμμικού επιταχυντή και του ψηφιακού μαστογράφου θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ογκολογικούς ασθενείς».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων