Όπως φαίνεται, η έγκυος δεν είναι η μόνη που εμφανίζει ορμονικές αλλαγές πριν τον ερχομό του παιδιού της, καθώς αλλαγές στις ορμόνες εμφανίζουν και οι μέλλοντες πατέρες.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια από τις πιο εκτεταμένες έρευνες έως σήμερα, σχετικά με τις προγεννητικές ορμόνες των ζευγαριών που θα γίνουν για πρώτη φορά γονείς. Οι γυναίκες εμφάνισαν στο σάλιο μεγάλες αυξήσεις στην τεστοστερόνη, στην κορτιζόλη, στην οιστραδιόλη και στην προγεστερόνη, ενώ οι άντρες είχαν σημαντική πτώση στην τεστοστερόνη και στην οιστραδιόλη, αλλά όχι αλλαγές στην κορτιζόλη ή στην προγεστερόνη.

Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στους άντρες υπέδειξαν ότι η αναμονή του παιδιού για τον πατέρα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του.

Ο ερευνητής, Dr. Robin Edelstein, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές μπορεί ενδεχομένως να ξεκινούν ακόμα νωρίτερα κατά τη μετάβαση στην πατρότητα.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί συμβαίνουν οι ορμονικές αλλαγές των αντρών θα μπορούσαν να οφείλονται σε ψυχικές αλλαγές που εμφανίζουν οι άντρες καθώς προετοιμάζονται να γίνουν πατέρες, σε αλλαγές στις σχέσεις με τη σύντροφό τους ή ακόμα και σε σωματικές αλλαγές που εμφανίζουν σε ευθυγράμμιση με αυτές των εγκύων συντρόφων τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Human Biology.’’

 

Πηγές:
‘’American Journal of Human Biology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία