Η λήψη αντιβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης άσθματος στα παιδιά. Σουηδική μελέτη φέρνει στο φως νέα στοιχεία που ξεκαθαρίζουν σε κάποιον βαθμό το θέμα.

Στις περασμένες δεκαετίες αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό αφενός η επίπτωση του άσθματος στα παιδιά, και αφετέρου η κατανάλωση αντιβιοτικών. Οι ερευνητές φοβούνται τώρα ότι τα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στα μωρά βλάπτουν την εντερική χλωρίδα και ευνοούν αλλεργικές και ασθματικές αντιδράσεις.

Στο παρελθόν υπήρχαν μερικές μελέτες που διαπίστωναν αυξημένους αριθμούς άσθματος στα παιδιά με την έκθεση στα αντιβιοτικά. Δεν είναι όμως σαφές αν υπάρχει πράγματι αιτιολογική σύνδεση και προς ποια κατεύθυνση.

Ενδεχομένως το άσθμα οδηγεί σε μεγάλο βαθμό σε λοίμωξη του αναπνευστικού ή τη μιμείται, αναγκάζοντας έτσι τους ασθματικούς να λαμβάνουν ολοένα και συχνότερα αντιβιοτικά, αποφαίνονται επιδημιολόγοι και βιοστατιστικολόγοι του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη. Επίσης οι γενετικές επιρροές θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπαίτιες καθώς ενδεχομένως κάποια γονίδια ευνοούν το άσθμα και τις λοιμώξεις.

Στοιχεία από 500.000 παιδιά

Ως επί το πλείστον αναγνωρίζεται η οικογενειακή επιρροή όταν στη μελέτη εξετάζονται τα αδέρφια ασθματικών. Ακριβώς αυτό κάνουν τώρα οι Σουηδοί ερευνητές με επικεφαλής την Anne Örtqvist, αξιολογώντας διαγνώσεις και συνταγογραφήσεις φαρμάκων για το άσθμα σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 2006 – 2010. Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση αντιβιοτικών από τις μητέρες τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και τα παιδιά.

Συνολικά αξιολογήθηκαν 500.00 παιδιά και 180.000 αδέλφια τους. Στο 6% των παιδιών μέχρι το τέλος της μελέτης (2012) εμφανίστηκε άσθμα. Σε ένα στα πέντε παιδιά διαπιστώθηκε ότι η μητέρα του είχε πάρει αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ ποσοστό 62% των παιδιών είχαν πάρει το φάρμακο αυτό μέχρι το τέλος του 2011. Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο αριθμό άσθματος σε παιδιά που εκτέθηκαν σε αντιβιοτικά στην εμβρυϊκή ζωή.

Η απόκλιση όμως ήταν σαφώς μικρότερη, όταν η ερευνητική ομάδα συμπεριλάμβανε και άλλους παράγοντες όπως το άσθμα στις μητέρες, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την εκπαίδευση των γονιών. Η σχέση εξαφανίστηκε πλήρως όταν εξετάζονταν μόνο τα αδέρφια. Ο αριθμός των περιστατικών άσθματος στα αδέλφια παρέμενε ο ίδιος, ασχέτως αν η μητέρα τους έπαιρνε ή όχι αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης δεν υπήρχε διαφορά αν οι μητέρες έπαιρναν φάρμακα κατά της λοίμωξης του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Λίγο διαφορετικά ήταν τα πράγματα στα παιδιά που είχαν πάρει αντιβιοτικά μετά την γέννησή τους. Όσο νωρίτερα εξοικειώνονταν με αυτά, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι επιπτώσεις του άσθματος αργότερα.

 

 

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;