Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν επηρεάζει μόνο τη γενική υγεία του παιδιού αλλά μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει και τον εγκέφαλό του αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα fast food είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μαθηματικών, φυσικών επιστημών και ανάγνωσης.

Η ερευνήτρια Kelly Purtell του Ohio State University στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνα εστίασε στο πώς συμβάλλει η κατανάλωση τροφίμων στην επιδημία παιδικής παχυσαρκίας.

Η Purtell πρόσθεσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ότι το πρόχειρο φαγητό συνδέεται με ακόμα ένα πρόβλημα: Τις φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Η έλλειψη σιδήρου στο πρόχειρο φαγητό οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάπτυξης ορισμένων διαδικασιών στον εγκέφαλο, υπέδειξε η έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 8.500 παιδιών. Μετρήθηκε η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού στην ηλικία των 10 ετών και συγκρίθηκε έναντι επιδόσεων σε ακαδημαϊκά τεστ, 3 χρόνια αργότερα.

Ρωτήθηκαν τα παιδιά πόσες φορές είχαν φάει fast food ως γεύμα ή σνακ.

Όσα κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό σε καθημερινή βάση είχαν επίδοση 70 μονάδες κατά μέσον όρο στη φυσική επιστήμη, 4 λιγότερες έναντι αυτών που δεν έτρωγαν ποτέ τέτοιες τροφές.

Παρόμοιες διαφορές στην ακαδημαϊκή επίδοση παρατηρήθηκαν στο διάβασμα και στα μαθηματικά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Clinical Pediatrics.’’

 

Πηγές:
‘’Clinical Pediatrics.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]