Άνθρωποι που κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης έχουν κατά πολύ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων των 40.000 ανθρώπων στη Γιούτα. Περίπου 5.000 από αυτούς χρησιμοποιούσαν μεθαμφεταμίνη. Περίπου 1.800 ήταν χρήστες κοκαΐνης και 34.000 δεν έκαναν χρήση ουσιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι χρήστες μεθαμφεταμίνης ήταν 3 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον. Οι χρήστες κοκαΐνης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να αποδείξει αιτιατή σχέση αλλά ανακάλυψε πως υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης της ουσίας και της εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες που κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης φαίνεται να έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με γυναίκες που δεν κάνουν χρήση.

Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η διαφορά στα φύλα.

Ο Glen Hanson, του University of Utah, δήλωσε ότι λιγότερες γυναίκες κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης σε σχέση με άντρες.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η σύνδεση μεταξύ χρήσης αμφεταμίνης και Πάρκινσον προτιμά τις γυναίκες.

Τα ευρήματα στηρίζουν προηγούμενη έρευνα που ανακάλυψε παρόμοιο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον σε χρήστες μεθαμφεταμίνης στην Καλιφόρνια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Drug and Alcohol Dependence.’’

 

Πηγές:
‘’Drug and Alcohol Dependence.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών