Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 9% και ότι η διατροφή με ένα μικρό μπολ βρώμης μπορεί να αποτελεί το μυστικό για μακροζωία.

Ερευνητές του Harvard University επισκόπησαν 2 μεγάλες έρευνες που παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους οι οποίοι περιοδικά ανέφεραν τι έτρωγαν και πώς ζούσαν για περισσότερα από 14 χρόνια.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωσαν τουλάχιστον 33 γραμμάρια ολικής άλεσης καθημερινά-ισοδύναμο με ένα μπολ βρώμης- μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 9% σε σύγκριση με όσους μετά βίας έτρωγαν προϊόντα ολικής άλεσης.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιακή νόσο μειώθηκε κατά 15%, αν και η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ο ερευνητής Qi Sun, του Harvard School of Public Health, δήλωσε ότι η ολική άλεση μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει την καρδιά μειώνοντας το σάκχαρο και την ινσουλίνη και ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Ο Sun πρόσθεσε ότι η απώλεια βάρους και άλλες υγιεινές θρεπτικές ουσίες μπορεί ενδεχομένως να προστίθενται στα υγιεινά οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης.

Δήλωσε επίσης ότι οι έρευνες ενδεχομένως μπορεί να μην έχουν δώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο με υψηλότερη κατανάλωση τροφών παρασκευασμένων από δημητριακά ολικής άλεσης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’JAMA Internal Medicine’’.

 

Πηγές:
‘’JAMA Internal Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
75% λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν το 2022 στην Ε.Ε από ό,τι πριν από 6 δεκαετίες
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]