Ελαστικό εμφύτευμα που κινείται με τη σπονδυλική στήλη μπορεί να αποκαταστήσει την ικανότητα βάδισης σε παράλυτους ποντικούς, δήλωσαν ερευνητές.

Τα εμφυτεύματα αποτελούν συναρπαστικό τομέα έρευνας στους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, αλλά το άκαμπτο σχέδιο βλάπτει τον περιβάλλοντα ιστό και τελικά αποτυγχάνει.

Ερευνητική ομάδα του Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) ανέπτυξε ευλύγιστα εμφυτεύματα που δρουν για μήνες.

Το εμφύτευμα χαρακτηρίστηκε από ειδικούς ως μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη.

Η σπονδυλική στήλη μοιάζει με αυτοκινητόδρομο, με ηλεκτρικά σινιάλα που ανεβοκατεβαίνουν όπως τα αυτοκίνητα.
Ο τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη οδηγεί σε παράλυση όταν τα ηλεκτρικά σινιάλα βρίσκονται ‘’σε μποτιλιάρισμα’’ και δεν μπορούν πια να μεταφερθούν από τον εγκέφαλο στα πόδια.

Η ίδια ομάδα ερευνητών έδειξε ότι η διέγερση της σπονδυλικής στήλης με χημικό ή ηλεκτρικό τρόπο μετά από ένα τραυματισμό σημαίνει ότι οι ποντικοί θα μπορούσαν να τρέξουν, να ανέβουν σκάλες, ακόμα και να περάσουν εμπόδια.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί ηλεκτρόδια που κατευθύνονται άμεσα στη σπονδυλική στήλη και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη επιλογή.
Τα εμφυτεύματα είναι το επόμενο βήμα αλλά αν δεν είναι ευλύγιστα θα τρίβονται, προκαλώντας φλεγμονή και δεν θα δρουν κατάλληλα.

Η τελευταία καινοτομία που περιγράφεται στο περιοδικό ''Science'', είναι εμφύτευμα που κινείται με το σώμα και περιέχει χημική και ηλεκτρική διέγερση.

Όταν δοκιμάστηκε σε παράλυτους ποντικούς κινήθηκαν ξανά.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Stephanie Lacour, δήλωσε ότι το εμφύτευμα είναι μαλακό, αλλά επίσης πλήρως ελαστικό για να ενσωματώνει την κίνηση του νευρικού συστήματος.

Όσον αφορά τη χρήση στους ανθρώπους δεν θα γίνει σύντομα, καθώς τα υλικά θα χρειαστούν έγκριση η οποία απαιτεί χρόνο.
Το εμφύτευμα είναι φτιαγμένο από ελαστική σιλικόνη και έχει δουλέψει 2 μήνες στα ζώα, διάστημα το οποίο οι ερευνητές θεωρούν το μακρύτερο όσον αφορά τα εμφυτεύματα για τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη.

 

Πηγές:
''Science.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού