Το άγχος για τυχόν υποτροπή, σε συνδυασμό με σωματικά και οικονομικά προβλήματα είναι ορισμένα από τα θέματα που αντιμετωπίζουν πολλοί επιζώντες από τον καρκίνο, ακόμα και δεκαετίες μετά την ίαση, δείχνει έρευνα.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για συγκεκριμένα είδη προβλημάτων και ανησυχιών που οι καρκινοπαθείς μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν.

Η Mary Ann Burg, του University of Central Florida, δήλωσε ότι γενικά η έρευνα ανακάλυψε ότι οι επιζώντες από τον καρκίνο συχνά έχουν προβλήματα μετά την αγωγή κατά του καρκίνου.

Ενώ πολλοί επιζώντες τα πηγαίνουν καλά μετά την αγωγή, ορισμένοι εμφανίζουν συνεχή προβλήματα που μπορούν να βλάψουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και μετά το διάστημα των 5 ετών.

Για να αξιολογηθούν οι ακάλυπτες ανάγκες των επιζώντων από καρκίνο, οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις 1.514 επιζώντων από τη νόσο, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

Οι επιζώντες πιο συχνά εξέφρασαν σωματικά προβλήματα, με το 38% να δηλώνει ότι αυτά αποτελούν θέμα.

Ιδιαίτερα συχνά ήταν σεξουαλικά προβλήματα και έλλειψη ελέγχου σε επιζώντες από καρκίνο στον προστάτη.

Οικονομικά προβλήματα που συνδέονταν με το κόστος της αγωγής, επίσης συνεχίζονταν πολύ καιρό μετά την αγωγή για το 20% των συμμετεχόντων.

Το άγχος για τυχόν υποτροπή ήταν συχνό θέμα, που εκφράστηκε από επιζώντες, άσχετα από το είδος του καρκίνου που είχαν ή από το πόσα χρόνια είχαν επιζήσει.

Ο αριθμός και το είδος των αναγκών οι οποίες δεν είχαν καλυφθεί δεν συνδεόταν με το χρονικό διάστημα που πέρασε από την αγωγή κατά του καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Cancer’’.

 

Πηγές:
‘’Cancer’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα