Γιατροί προχώρησαν στην πρώτη επιτυχή δωρεά οργάνων από πολύ άρρωστο νεογέννητο κοριτσάκι στη Βρετανία.

Η δωρεά αφορούσε τα νεφρά, που μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια και ηπατικά κύτταρα που μεταγγίστηκαν σε άλλο λήπτη.

Δότης ήταν ένα μωρό κοριτσάκι που γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή στο νοσοκομείο Hammersmith Hospital του Λονδίνου.

Το μωρό ζύγιζε τρία κιλά αλλά ήταν πολύ άρρωστο και έγινε σαφές ότι ο εγκέφαλός του είχε έλλειψη οξυγόνου για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρουν ότι η δωρεά οφείλεται στην τεράστια γενναιοδωρία των γονέων και στην υπέροχη επαγγελματική συνεργασία μεταξύ της ομάδας νεογνών και της ομάδας δωρεάς οργάνων. Η διαδικασία στέφθηκε με επιτυχία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ορόσημο στη φροντίδα των νεογνών στη Βρετανία.

Οι γονείς και οι γιατροί που ασχολήθηκαν με τη φροντίδα του μωρού συζήτησαν την πιθανότητα δωρεάς οργάνων όταν έγινε σαφές ότι το μωρό δεν θα επιζούσε.

Οι γονείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα ήπατος και τα νεφρά της κόρης τους για το όφελός άλλων άρρωστων.

Έξι ημέρες μετά τη γέννησή της και με την επιβεβαίωση του θανάτου της οι ιστοί αφαιρέθηκαν με τη βοήθεια πεπειραμένου χειρουργού του National Organ Retrieval Service.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Fetal & Neonatal Edition of Archives of Disease in Childhood.’’

 

Πηγές:
‘’Fetal & Neonatal Edition of Archives of Disease in Childhood.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι άνθρωποι κινούνται πιο αργά καθώς γερνούν [μελέτη]
'Ερευνα GPO για τον ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι με το ΕΣΥ 3 στους 5 πολίτες [πίνακες]
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ