Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί τη γέννηση παιδιών με DNA 3 γονέων. Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπερ την Τρίτη και αν δοθεί η τελική ψήφος στη Βουλή των Λόρδων τότε το πρώτο μωρό θα μπορούσε να γεννηθεί του χρόνου.

Η τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη σύλληψη παιδιών, με DNA από 3 γονείς που εγκρίθηκε από τους Βρετανούς νομοθέτες στοχεύει στην πρόληψη της μεταβίβασης γενετικών νόσων από τη μητέρα στο παιδί.

Η μεταφορά μιτοχονδριακού DNA επιτρέπει σε κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης να αντικαταστήσουν το ελλαττωματικό μιτοχονδριακού DNA ενός ωαρίου με υγιές DNA δότριας για να εμποδιστεί η εμφάνιση νόσων σε παιδιά όπως η μυϊκή δυστροφία.
Η τεχνική θα οδηγήσει σε μωρά που θα έχουν DNA 3 ανθρώπων.

Υποστηρικτές της νέας μεθόδου δηλώνουν ότι 2.500 γυναίκες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη δωρεά μιτοχονδρίων στη Βρετανία, ισοδύναμο με 150 γεννήσεις το χρόνο.

Ο καθηγητής Doug Turnbull, του Newcastle University, πιστεύει ότι η μέθοδος είναι πολύ καλά νέα για τους ασθενείς με μιτοχονδιακή νόσο DNA και σημαντικό βήμα στην πρόληψη της μετάδοσης σοβαρής μιτοχονδιακρής νόσου.

Ωστόσο ειδικοί προειδοποίησαν ότι μωρά με 3 γονείς μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου και πρόωρης γήρανσης και θα χρειάζονταν να παρακολουθούνται δια βίου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει στην υλοποίηση έργου για την ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού
''Σαρώνει'' την Ευρώπη η ιλαρά- 56.634 κρούσματα το 2024
Τι προκαλεί φθορά στο σμάλτο των δοντιών