Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ανασφαλείς άνθρωποι στρέφονται στο Facebook για να λάβουν προσοχή από τους άλλους.

Είστε ανασφαλείς; Λαχταράτε προσοχή και έχετε την ανάγκη να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας; Τότε, πιθανόν το Facebook να είναι ο φίλος σας.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που γενικά είναι ανασφαλείς στις σχέσεις τους ασχολούνται πιο ενεργά με το Facebook- κάνουν συχνά αναρτήσεις, σχολιάζουν, αλλάζουν το status τους ή κάνουν πιο συχνά like με την ελπίδα να αποσπάσουν την προσοχή των άλλων.

Σε δυο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 600 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 83 ετών, ερευνητές του Union College ρώτησαν τους συμμετέχοντες για τις τάσεις τους στις στενές σχέσεις και για τις συνήθειες σχετικά με το Facebook.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2 είδη ενεργών χρηστών του Facebook. Άνθρωποι με υψηλότερο άγχος προσκόλλησης και άνθρωποι με υψηλότερη εξωστρέφεια.

Άνθρωποι με μεγαλύτερο άγχος προσκόλλησης-δηλαδή που ανησυχούν ότι οι άλλοι δεν τους αγαπούν όσο οι ίδιοι θέλουν να αγαπηθούν και έχουν χρόνιες ανησυχίες για την απόρριψη και την εγκατάλειψη- ανέφεραν μεγαλύτερη ποσότητα ‘’ανάγκης για ανταπόκριση’’ στο Facebook.

Επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό να καθυσυχαστούν ότι είναι αγαπητοί και είναι πολύ ευαίσθητοι στη γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτούς, στρέφονται στο Facebook, με τους 1.2 δισεκατομμύρια χρήστες για ανταπόκριση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Personality and Individual Differences.’’

Ο ερευνητής Joshua Hart δήλωσε ότι σε σύγκριση με ανθρώπους που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια όσοι έχουν υψηλό άγχος προσκόλλησης είναι πιο ευαίσθητοι στην ανταπόκριση. Αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα για τον εαυτό τους όταν έχουν πολλά σχόλια, likes και άλλα στοιχεία ανταπόκρισης στις αναρτήσεις τους και χειρότερα όταν η δραστηριότητά τους στο Facebook έχει μικρή ανταπόκριση από τους άλλους.

O Hart δήλωσε ότι το επίπεδο ευαισθησίας στην ανταπόκριση, των ανθρώπων με άγχος προσκόλλησης σχετίζεται με το πόσο ενεργοί είναι στο Facebook και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι η στρατηγική μπορεί ενδεχομένως να έχει αποτέλεσμα, καθώς οι παραπάνω αναφέρουν ότι λαμβάνουν περισσότερη προσοχή έναντι των ανθρώπων με χαμηλότερο άγχος προσκόλλησης.
Οι συνεργάτες του Hart στην έρευνα ήταν ο George Bizer, καθηγητής ψυχολογίας στο Union, και οι πρώην φοιτητές Elizabeth Nailling και Caitlyn Collins.

Η νέα έρευνα είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στρέφονται στο Facebook και το είδος της δέσμευσης που δείχνουν ως αποτέλεσμα του τύπου προσωπικότητάς τους.

Η χρήση του Facebook στους εξωστρεφείς είναι ‘’ανοιχτή’’ σε νέες έρευνες. Ωστόσο, ο Hart σημειώνει ότι οι λόγοι της ενεργού χρήσης στους εξωστρεφείς είναι διαφορετικοί από αυτούς των ανθρώπων με τάση αγχώδους προσκόλλησης, δηλαδή με τις συχνές και ποικίλες αναρτήσεις ως μέσο για να λάβουν θετική προσοχή που θα αναπληρώσει την ανασφάλειά τους.

Ο Hart δήλωσε ότι τέτοιες έρευνες ευθυγραμμίζονται με την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν το Facebook για να γεμίσουν συναισθηματικές ανάγκες που δεν καλύπτονται στον πραγματικό κόσμο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν το Facebook είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό καταφύγιο για τέτοιες ανάγκες και ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που παίζει η προσωπικότητα στη διερεύνηση των αιτίων και των συνεπειών της ενασχόλησης των ανθρώπων με τα social media.

 

Πηγές:
‘’Personality and Individual Differences.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ