Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, η διατροφή υψηλής οξύτητας μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας.

Η ερευνήτρια Tanushree Banerjee και οι συνεργάτες της εξέτασαν αν διατροφή με ενισχυμένη οξύτητα θα μπορούσε να παίζει ρόλο. Διατροφή με χαμηλή οξύτητα είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ διατροφή με υψηλή οξύτητα περιέχουν τα περισσότερα γεύματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από 1.486 ενήλικες με χρόνια νεφρική νόσο οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 14,2 χρόνια κατά μέσον όρο.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι υψηλότερα επίπεδα διατροφικού φορτίου οξύτητας συνδέονταν στενά με την εξέλιξη σε νεφρική ανεπάρκεια, στους ασθενείς.

Ασθενείς που ακολούθησαν διατροφή υψηλής οξύτητας ήταν 3 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με ασθενείς που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής οξύτητας.

Η Banerjee δήλωσε ότι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί ενδεχομένως να θελήσουν να προσέξουν περισσότερο τη διατροφή τους σε πλούσιες σε οξύτητα τροφές, για τη μείωση της εξέλιξης προς τη νεφρική ανεπάρκεια, επιπλέον της υιοθέτησης οδηγιών όπως λήψη φαρμάκων και αποφυγή τοξινών.

Η Banerjee πρόσθεσε ότι το υψηλό κόστος και η μείωση της ποιότητας ζωής που φέρνει η αιμοκάθαρση μπορεί ενδεχομένως να αποφευχθούν υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of the American Society of Nephrology’’ (JASN).

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Society of Nephrology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση