Η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός είδους εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό επεισόδιο σε σύγκριση με ανθρώπους που ακολουθούσαν λιγότερο τη συγκεκριμένη διατροφή.

Ο Dr. Paul Wright, του North Shore University Hospital, δήλωσε ότι αν και η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση, γενικά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις με βάση την παρούσα έρευνα ότι η αυστηρή υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Wright δεν έλαβε μέρος στη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Dr. Ayesha Sherzai, του Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης.

Η Sherzai ανέλυσε στοιχεία περισσότερων των 104.000 δασκάλων στην Καλιφόρνια, ηλικίας 52 ετών. Οι συμμετέχοντες, 90% των οποίων ήταν λευκοί, χωρίστηκαν σε 5 ομάδες με βάση το πόσο καλά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.

Ενώ η στενή υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής δεν επηρέαζε τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, πνευματικής εξασθένησης και θανάτου, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τον τρόπο που η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Wright σημείωσε ότι η έρευνα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της American Stroke Association.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τελετή απονομής βραβείων Αριστείας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;
Σελίν Ντιόν: "Το αυτοάνοσο νόσημά μου θέλει πολλή δουλειά"