Η έκθεση στον υδράργυρο μέσω των θαλασσινών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νόσων, ιδιαίτερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Emily Somers, του University of Michigan Medical and Public Health Schools, δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε επαρκώς γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν αυτοάνοσες νόσους. Στην έρευνα, η έκθεση στον υδράργυρο ξεχώρισε ως ο κύριος παράγοντας κινδύνου για αυτοανοσία.

Η έρευνα σημειώνει ότι οι αυτοάνοσες νόσοι είναι μεταξύ των 10 κυρίων αιτιών θανάτου στις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία γυναικών 16 έως 49 ετών.

Η μεγαλύτερη έκθεση σε υδράργυρο συνδέθηκε με υψηλότερο ποσοστό αυτοαντισωμάτων, προπομπό της αυτοάνοσης νόσου. 

Ψάρια όπως ο ξιφίας και το σκουμπρί περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ενώ οι γαρίδες, ο τόνος σε κονσέρβα και ο σολομός έχουν τα χαμηλότερα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη στην υγεία από τα θαλασσινά- άπαχη πρωτεΐνη που περιέχει θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να προσέχουν το είδος των ψαριών που καταναλώνουν.

 

Πηγές:
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Environmental Health Perspectives’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ