Ασθενείς που συχνά καταναλώνουν οπιοειδή φάρμακα ή παυσίπονα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με τη χρήση οπιοειδών, αλλά η νέα έρευνα εντόπισε τη σχέση μεταξύ της αύξησης στη χρήση οπιοειδών και της αύξησης στην κατάθλιψη.

Ο Jeffrey Scherrer, του Saint Louis University, μελέτησε ερωτηματολόγια 355 ασθενών που ανέφεραν χρόνιο πόνο στη μέση αρχικά και σε επανεξετάσεις ένα και 2 χρόνια αργότερα.

Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης τα χρόνια που υπέφεραν από χρόνιο πόνο.

Ο Scherrer σημείωσε ότι η καλύτερη κατανόηση της προσωρινής σχέσης μεταξύ οπιοειδών και κατάθλιψης και η δόση των οπιοιειδών που θέτει ασθενείς σε κίνδυνο για κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να δώσουν πληροφορίες στη διαχείριση του πόνου και στη συνταγογράφηση και να βελτιώσουν την εικόνα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο (που δεν οφείλεται σε καρκίνο).

Στους παράγοντες που συμβάλλουν στα περιστατικά εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με τη νέα έρευνα και προηγούμενες, περιλαμβάνονται ενδεχομένως η ποσότητα καθημερινής έκθεσης στη μορφίνη και η διάρκεια της έκθεσης.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι αυτό θα επέκτεινε τους στόχους παρέμβασης για τον περιορισμό του κινδύνου κατάθλιψης σε ασθενείς που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με οπιοειδή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Pain’’.

 

Πηγές:
‘’Pain’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα;
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση