Ερευνητές του University of Utah αναφέρουν στο περιοδικό ''American Journal of Epidemiology'' ότι η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, που χαρακτηρίζεται από βραχυπρόθεσμη έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου και σε μικρά σωματίδια, οδηγεί σε 20% αύξηση των πιθανοτήτων αυτοκτονίας, 2 έως 3 ημέρες μετά την έντονη ρύπανση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η αυτοκτονία είναι αποτέλεσμα που μπορεί να προληφθεί και ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί παράγοντα κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθεί.

Μια πιθανή εξήγηση είναι η σωματική φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από τη ρύπανση και που εντοπίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία.

Ερευνώντας τα αρχεία περισσότερων των 1.500 ανθρώπων που αυτοκτόνησαν στο Salt Lake City, μεταξύ του 2000 και του 2010, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 2 ομάδες συγκεκριμένα είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας μετά από τη βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια μόνο έρευνα και ότι η σχέση δεν είναι απαραίτητα αιτιατή.

Για παράδειγμα, η σχέση ήταν πιο ισχυρή την άνοιξη και το φθινόπωρο, όχι το χειμώνα, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες κινδύνου. Ενώ έλαβαν υπόψη την έκθεση στο ηλιακό φως, οι ερευνητές δεν έλεγξαν άμεσα για ατμοσφαιρική κατακρήμνιση, που θα μπορούσε να παίζει ρόλο στα επίπεδα ρύπανσης.

 

Πηγές:
''American Journal of Epidemiology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;