Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το υψηλής ενέργειας πρωινό σε συνδυασμό με δείπνο χαμηλής ενέργειας βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου καλύτερα, στους ασθενείς με διαβήτη 2, παρά ένα χαμηλής ενέργειας πρωινό και ένα υψηλής ενέργειας δείπνο.

Η μικρή έρευνα περιέλαβε 18 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 30-70 έτη, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 22-35 kg/m2, και οι συμμετέχοντες αντιμετωπίστηκαν με μετφορμίνη και /ή διατροφικές συμβουλές.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης ήταν 20% χαμηλότερα και τα επίπεδα ινσουλίνης, C-πεπτιδίου και GLP-1 ήταν 20% υψηλότερα σε συμμετέχοντες της διατροφής Β σε σύγκριση με τη διατροφή D.

Παρόλο που οι διατροφές περιείχαν την ίδια συνολική ενέργεια και τις ίδιες θερμίδες στο γεύμα, το γεύμα στη διατροφή Β οδήγησε σε χαμηλότερη γλυκόζη στο αίμα (21-25%) και υψηλότερη ινσουλίνη (κατά 23%) σε σύγκριση με το γεύμα στη διατροφή D.

Ο ερευνητής Oren Froy, καθηγητής στο Hebrew University of Jerusalem, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι μια αλλαγή στην ώρα του γεύματος επηρεάζει το γενικό ημερήσιο ρυθμό της μεταγευματικής ινσουλίνη και της ινκρετίνης και οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των καθημερινών μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης.

Μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικός παράγοντας στη βελτίωση της ισορροπίας γλυκόζης και στην πρόληψη των επιπλοκών στο διαβήτη 2 και να οδηγήσει σε περαιτέρω στήριξη του ρόλου του κιρκαδιανού ρυθμού στη μεταβολική ρύθμιση.

Η καθηγήτρια Daniela Jakubowicz Jakubowicz, κατέληξε ότι η πρόσληψη υψηλής ενέργειας στο πρωινό συνδέεται με σημαντική μείωση στα γενικά μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

Η διατροφική προσαρμογή μπορεί ενδεχομένως να έχει θεραπευτικό πλεονέκτημα για την επίτευξη του επιθυμητού μεταβολικού ελέγχου και ενδεχομένως τη δυνατότητα να προλαμβάνει καρδιαγγειακές και άλλες επιπλοκές του διαβήτη 2.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Diabetologia’’.

 

Πηγές:
‘’Diabetologia’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;