Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι όγκοι στο πάγκρεας έχουν ασταθείς περιοχές κρυμμένες εντός του γονιδιώματός τους, εύρημα που θα έχει οφέλη για τους ασθενείς με την ανάπτυξη εξατομικευμένης αγωγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Nature’’, αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη στην καλύτερη κατανόηση του καρκίνου στο πάγκρεας.

Ο ερευνητής, Andrew Biankin, που πραγματοποίησε την έρευνα στο Garvan Institute of Medical Research σε συνεργασία με το Queensland University, δήλωσε ότι οι όγκοι διέφεραν από τη γονιδιακή διάταξή τους και ότι η ανακάλυψη είναι κλειδί για πιο εξατομικευμένες αγωγές για τον καρκίνο στο πάγκρεας ασθενών των οποίων οι όγκοι έχουν ασταθή γονιδιώματα.

Η έρευνα εξέτασε όλο το γονιδίωμα όγκων 100 ασθενών παρέχοντας λεπτομερή χάρτη για ολόκληρη τη γονιδιακή δομή των όγκων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων χημειοθεραπείας που βλάπτουν το DNA του όγκου και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων στο μαστό μπορεί ενδεχομένως επίσης να δρα σε όγκους παγκρέατος με ασταθές γονιδίωμα.

Η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τώρα τα ευρήματα για να σχεδιάσει κλινική δοκιμή που θα δίνει στους ασθενείς στοχευμένη θεραπεία.

 

Πηγές:
‘’Nature’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια