Αυστριακοί χειρουργοί πέτυχαν για πρώτη φορά τη «βιονική επανόρθωση» του χεριού σε τρία θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Τώρα, οι ασθενείς μπορούν να κινούν μια τεχνητή πρόθεση με τη δύναμη του μυαλού τους!

Όταν το πλέγμα νεύρων που συνδέει το χέρι και τον νωτιαίο μυελό καταστρέφεται, το χέρι ακρωτηριάζεται εσωτερικά και σε μεγάλο βαθμό καθίσταται άχρηστο.

Κατά κανόνα, αμέσως μετά το ατύχημα, επιχειρείται η ανασύσταση του βραχιόνιου πλέγματος με αυτόλογη μεταμόσχευση νεύρων, που συχνά όμως δεν πετυχαίνει.

Έτσι, μετά την επανόρθωση, οι ασθενείς μπορούν σε κάποιο βαθμό να κινούν τον ώμο και τον αγκώνα τους, όχι όμως και το χέρι, του οποίου η εννεύρωση ατροφεί σταδιακά.

Οι Βιεννέζοι γιατροί, λοιπόν, έκαναν κάτι άλλο. Αφού ακρωτηρίασαν το άχρηστο χέρι των ανδρών, προσάρμοσαν στη θέση του μια τεχνητή πρόθεση, η οποία καθοδηγείται μέσω των νευρικών συνδέσεων με παρόμοιο τρόπο όπως συμβαίνει στο κανονικό χέρι - εξ ου και ο όρος «βιονικό».

Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Πρώτον, οι ερευνητές έπρεπε να εξετάσουν με ακρίβεια τις υπόλοιπες νευρικές συνδέσεις. Χρειάζονταν τουλάχιστον δύο βουλητικά λειτουργικές γραμμές σήματος στο αντιβράχιο.

Μέσα από αυτά τα δύο κανάλια, ο ασθενής θα έπρεπε αργότερα να είναι σε θέση να κατευθύνει με διαφορετικό τρόπο την τεχνητή πρόθεση και μάλιστα μέσω ηλεκτρομυογραφικών σημάτων.

Ως εκ τούτου, σε δύο από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν λειτουργικοί μυς από τον ώμο στο αντιβράχιο, λειτουργώντας ως ένα είδος ενισχυτή εσωτερικού σήματος. Οι άνδρες έπρεπε να υποβάλλουν τους μυς σε πολύμηνη προπόνηση, ώστε να μπορέσει η μηχανική πρόθεση να λαμβάνει επαρκώς από αυτούς τα καθοδηγητικά σήματα.

Τελικά, τρεις μήνες μετά τον ακρωτηριασμό, οι άνδρες ήταν για πρώτη φορά μετά το ατύχημα σε θέση να κινήσουν και τα δύο χέρια, να σηκώσουν για παράδειγμα με το τεχνητό χέρι μια μπάλα, να φτιάξουν καφέ ή να κόψουν σαλάτα.

Οι καθηγητές ειδικοί στη μεταμόσχευση, Simon Kay και Daniel Wilks από το Λιντς προειδοποιούν, παρόλα αυτά, σε σχόλιό τους στο περιοδικό «Lancet» για υπέρμετρη αισιοδοξία.

«Η συμμόρφωση μειώνεται με το χρόνο σε όλες τις προθέσεις. Οι τεχνητές προθέσεις έχουν μεγάλο βάρος, είναι θορυβώδεις και χρειάζονται ρεύμα», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πρέπει, συνεπώς, να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αν το «βιονικό χέρι» είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας