Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D ενδεχομένως ελέγχουν τη σεροτονίνη.

Στην έρευνα, του Children's Hospital Oakland Research Institute (CHORI), η σεροτονίνη εξηγείται ως ο πιθανός χαμένος κρίκος που συνδέει το γιατί η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τα συμπτώματα που συνδέονται με αρκετές εγκεφαλικές διαταραχές.

Στην έρευνα οι επιστήμονες αναφέρονται στη σχέση των παραπάνω μικροθρεπτικών με νευροψυχιατρικές νόσους. Η σεροτονίνη επηρεάζει διάφορες νοητικές λειτουργίες και συμπεριφορές, όπως τη διάθεση, ενώ παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων κρατώντας υπό έλεγχο την επιθετικότητα και τις παρορμήσεις.

Πολλές παθήσεις, όπως ο αυτισμός, η υπερκινητικότητα, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη μοιράζονται τον παράγοντα χαμηλή σεροτονίνη.

Η Rhonda Patrick, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εξήγησε πώς η σεροτονίνη είναι σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της εκτελεστικής λειτουργίας, του ελέγχου των παρορμήσεων και της κοινωνικότητας και συνέδεσε την παραγωγή της σεροτονίνης και τη λειτουργία της με τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά, υποδεικνύοντας έναν τρόπο που οι σημαντικές μικροθρεπτικές ουσίες βοηθούν τη γενική λειτουργία και επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς.

Η ουσία EPA αυξάνει την απελευθέρωση σεροτονίνης μειώνοντας τα μόρια στον εγκέφαλο που είναι γνωστά ως Ε2 προσταγλανδίνες, τα οποία καταστέλλουν την απελευθέρωση σεροτονίνης και υποδεικνύει πως η φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την επίδραση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Η έρευνα περιγράφει τις μηχανιστικές σχέσεις που εξηγούν το γιατί το χαμηλό επίπεδο της βιταμίνης D και ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά αλληλεπιδρούν με γενετικές οδούς, όπως η οδός της σεροτονίνης που είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λήψη αποφάσεων και πώς οι αλληλεπιδράσεις γονιδίων-μικροθρεπτικών μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν το νευροψυχιατρικό αποτέλεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’FASEB Journal.’’

 

Πηγές:
‘’FASEB Journal.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας