Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ακούν μουσική περισσότερο από μια ώρα την ημέρα, ώστε να προστατεύουν την ακοή τους, υποδεικνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νέοι ενήλικες αντιμετωπίζουν κίνδυνο να βλάψουν μόνιμα την ακοή τους ακούγοντας μουσική πολύ και πολύ δυνατά.

Αναφέρει ότι τα audio players, οι συναυλίες και τα μπαρ αποτελούν σοβαρή απειλή.
Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι 43 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 12-35 ετών έχουν απώλεια ακοής και η εμφάνιση ακολουθεί αυξητική πορεία.

Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, μισοί κάτοικοι πλούσιων και μεσαίου εισοδήματος χωρών εκτέθηκαν σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου από προσωπικές συσκευές.

Στο μεταξύ, ποσοστό 40% εκτέθηκε σε επιβλαβή επίπεδα ήχου από κλαμπ και μπαρ.

Το 2006 το ποσοστό Αμερικανών εφήβων με απώλεια ακοής αυξήθηκε στο 5,3% από 3,5% το 1994.

Η Dr Etienne Krug, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι προσπαθεί να αυξήσει την ενημέρωση για ένα θέμα που δεν αναφέρεται συχνά αλλά έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλη βλάβη η οποία όμως μπορεί εύκολα να προληφθεί.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν και είναι σημαντικό να κρατάμε χαμηλά την ένταση του ήχου, ο περιορισμός της χρήσης συσκευών audio σε λιγότερο από μια ώρα την ημέρα θα συμβάλλει στη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.

Ο ΠΟΥ συνιστά να έχουμε την ένταση του ήχου στο 60% του ανώτατου ορίου.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας