Όσο περισσότερες τηγανητές τροφές τρώτε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζετε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Luc Djousse, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει πως θα μπορούσε να είναι σοφό να μειώσουμε τη συχνότητα και την ποσότητα των τηγανητών που καταναλώνουμε σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να εμποδίσουμε την καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες χρόνιες νόσους.

Στην έρευνα, άντρες που κατανάλωναν τηγανητές τροφές μια έως τρεις φορές την εβδομάδα είχαν αυξημένο κίνδυνο 18%, κατά μέσον όρο, να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Όταν καταναλώνονταν τηγανητά 4 έως 6 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 25% υψηλότερος, ενώ όταν καταναλώνονταν τηγανητά τουλάχιστον 7 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν 68% υψηλότερος.

Επομένως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να εγκαταλείψετε τις τηγανητές πατάτες, τα ντόνατς και άλλες τροφές μαγειρεμένες σε λίπος.
Η υγιεινή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, κόκκινο κρέας, αλάτι και τηγανητά, δήλωσε ο Djousse.

Η σχέση δεν αποδεικνύεται αιτιατή.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων των 15.300 αντρών γιατρών. Στην έναρξη της έρευνας, η μέση ηλικία τους ήταν τα 66 έτη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για 3 χρόνια. Στην επανεξέταση, μετά από 10 χρόνια, 632 εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο του American Heart Association στη Βαλτιμόρη.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα