Η χρήση στατινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 46%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, του καθηγητή Markku Laakso, στο University of Eastern Finland και στο Kuopio University Hospital, στη Φινλανδία, εξέτασε την επίδραση της αγωγής με στατίνες στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και στην πτωτική πορεία του ελέγχου του σακχάρου σε 8.749 μη διαβητικούς άντρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους μηχανισμούς του διαβήτη αξιολογώντας αλλαγές στην αντίσταση στην ινσουλίνη και την έκκρισή της.

Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 45-73 ετών, παρακολουθήθηκαν για 5,9 χρόνια. Νέα περιστατικά διαβήτη διαγνώστηκαν σε 625 άντρες.
Στην έρευνα αξιολογήθηκε η αντίσταση στην ινσουλίνη και η έκκρισή της.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για την ηλικία, τον ΔΜΣ, την περίμετρο της μέσης, την άσκηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και την αγωγή με βήτα- ανταγωνιστές και διουρητικά, οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν στατίνες.

Ο κίνδυνος εξαρτιόταν από τη δόση της σιμβαστατίνης και της ατορβαστατίνης. Η αγωγή με στατίνες αύξησε σημαντικά την 2hPG, ενώ η γλυκόζη νηστείας είχε μικρή αύξηση. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 24% και η έκκρισή της κατά 12% σε ασθενείς που λάμβαναν στατίνες.

Επίσης, μειώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στην έκκρισή της εξαρτιόνταν από τη δόση, στη σιμβαστατίνη και στην ατορβαστατίνη.

Μετά την προσαρμογή, η υψηλή δόση σιμβαστατίνης συνδέθηκε με 44% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ με τη χαμηλή δόση σιμβαστατίνης ο αυξημένος κίνδυνος ήταν 28% και με την υψηλή δόση ατορβαστατίνης 37%.

Γενικά, το 29% των συμμετεχόντων λάμβανε σιμβαστατίνη, ενώ το 53% λάμβανε ατορβαστατίνη.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι ενώ το μέγεθος της έρευνας καθιστά αξιόπιστα τα συμπεράσματα, το δείγμα ήταν Καυκάσιοι άντρες, επομένως η εφαρμογή σε γυναίκες ή άλλες εθνικές ομάδες δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί χωρίς νέες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Diabetologia’’.

 

Πηγές:
‘’Diabetologia’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας