Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό θα μπορούσε να αποκαθιστά και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα του Temple University School of Medicine (TUSM) υπέδειξε ότι η ιδιότητα της παροξετίνης να βελτιώνει την καρδιακή ανεπάρκεια δεν οφειλόταν στις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες αλλά στην καταστολή συγκεκριμένου ενζύμου που αποτελεί παρενέργεια του φαρμάκου.

Ο ερευνητής Walter J. Koch, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφούν το αντικαταθλιπτικό στους ασθενείς που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, ώστε επίσης να βελτιωθεί και η καρδιακή τους λειτουργία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν ο καρδιακός μυς εμφανίζει βλάβη από καρδιακή προσβολή ο οργανισμός προσπαθεί να αναπληρώσει τη χαμένη ικανότητα άντλησης αυξάνοντας τα επίπεδα αδρεναλίνης για την ενίσχυση του καρδιακού παλμού οδηγώντας σε σειρά κακών προσαρμογών. Στη συνέχεια η καρδιά μεγαλώνει και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής περιοχές του καρδιακού μυός που δεν έχουν οξυγόνο από το μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία πεθαίνουν και το GRK2 (G protein-coupled Receptor Kinase-2) προκαλεί το θάνατο ακόμα περισσότερων κυττάρων οδηγώντας σε περιοχές τραυματικού ιστού που δεν μπορούν να συσπασθούν, στην εξασθένηση και λέπτυνση του καρδιακού ιστού και στη διαστολή της καρδιάς.

Ο Koch κατέληξε ότι η έρευνα έδειξε πως το GRK2 είναι θεραπευτικός στόχος για την καρδιακή ανεπάρκεια και ότι η παροξετίνη είναι το σημείο εκκίνησης για νέο μικρό μόριο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Science Translational Medicine’’.

 

Πηγές:
‘’Science Translational Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]