Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αν χάνετε μισή ώρα ύπνου τη νύχτα μπορεί να παχύνετε και να διαταραχτεί ο μεταβολισμός σας.

Ο ερευνητής Shahrad Taheri, του Weill Cornell Medical College στη Ντόχα, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν ώρα από τον καθημερινό ύπνο και αναπληρώνουν τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική διαταραχή η οποία μπορεί να προάγει ή να επιδεινώσει τον διαβήτη τύπου 2.

Ο Taheri δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η αποφυγή της έλλειψης ύπνου θα μπορούσε να έχει οφέλη στην περίμετρο μέσης και στο μεταβολισμό και ότι η ενσωμάτωση του ύπνου στις παρεμβάσεις του τρόπου ζωής για απώλεια βάρους και διαβήτη θα μπορούσε να βελτιώσει την επιτυχία τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 522 ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2 και τους χώρισαν σε ομάδες συνήθους φροντίδας, επιπλέον άσκησης ή διατροφής και άσκησης.

Στην έναρξη της έρευνας, όσοι δεν κοιμόνταν αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Ένα εξάμηνο αργότερα οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό οι συμμετέχοντες να είναι παχύσαρκοι και να έχουν πρόβλημα με το σάκχαρο.

Μόνο μισή ώρα χαμένου ύπνου ήταν αρκετή για να προκαλεί προβλήματα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ένα χρόνο αργότερα, για κάθε 30 λεπτά χαμένου ύπνου την ημέρα, ως αφετηρία, ο κίνδυνος παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη ήταν αυξημένος κατά 17% και 39% αντίστοιχα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της Endocrine Society, στο Σαν Ντιέγκο.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;