Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η μελατονίνη που παράγεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο συμβάλλει να αποκοιμόμαστε φυσικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το California Institute Of Technology και εξήγησε ότι όταν κάποιος αρχίζει να αισθάνεται κουρασμένος, τότε δυο μηχανισμοί βοηθούν να το καταλάβει. Ο μηχανισμός ομοιόστασης, που ανταποκρίνεται στα εσωτερικά στοιχεία του οργανισμού για ύπνο και ο κιρκαδιανός μηχανισμός, που ανταποκρίνεται σε εξωτερικά στοιχεία, όπως το σκοτάδι και το φως.

Ο David Prober, δήλωσε ότι πριν από την έρευνα οι άνθρωποι γνώριζαν ότι με συμπληρώματα μελατονίνης μπορεί ενδεχομένως να προαχθεί ο ύπνος αλλά δεν γνώριζαν αυτό που φυσιολογικά κάνει η μελατονίνη στον οργανισμό.

Ο Prober πρόσθεσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι η μελατονίνη που παράγεται στην επίφυση φυσιολογικά, παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο και ότι κάποιος πρέπει να έχει τη φυσική μελατονίνη για να κοιμηθεί.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μείωση του ύπνου που προκλήθηκε από μετάλλαξη, στην πραγματικότητα οφειλόταν σε έλλειψη μελατονίνης. Χρησιμοποίησαν φάρμακο για να εξουδετερώσουν τα κύτταρα της επίφυσης, γεγονός που θα μπορούσε να σταματήσει την παραγωγή της ορμόνης, και ως αποτέλεσμα της χρήσης του φαρμάκου παρατηρήθηκε μείωση του ύπνου. Μετά τον τερματισμό της χρήσης ο φυσικός ύπνος αναγεννήθηκε.

Η έρευνα υπέδειξε ότι ο κιρκαδιανός ρυθμός οδηγεί την παραγωγή μελατονίνης, η οποία στη συνέχεια προάγει τον ύπνο μέσω ενός μηχανισμού, ενώ επίσης ενεργοποιεί την παραγωγή αδενοσίνης η οποία προάγει τον ύπνο μέσω της οδού της ομοιόστασης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neuron’’.

 

Πηγές:
‘’Neuron’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna