Μπορεί ενδεχομένως να προτιμάτε τη μοναξιά, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η απομόνωση αποτελεί απειλή για τη μακροζωία.

Η ερευνήτρια Julianne Holt-Lunstad, του Brigham Young University, δήλωσε ότι η επίδραση είναι συγκρίσιμη με την παχυσαρκία και οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνουν πιο σοβαρά υπόψη τις σχέσεις τους.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορούν να μοιάζουν διαφορετικές. Για παράδειγμα, ορισμένοι μπορεί να περιστοιχίζονται από πολλούς ανθρώπους αλλά να αισθάνονται μόνοι. Άλλοι μπορεί να απομονώνονται επειδή προτιμούν να είναι μόνοι. Η επίδραση στη μακροζωία, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια για τα δυο σενάρια.

Η σχέση μεταξύ της μοναξιάς και του κινδύνου θνησιμότητας σε πληθυσμούς νέων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των ηλικιωμένων. Αν και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να είναι μόνοι και να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση προβλέπουν καλύτερα τον πρόωρο θάνατο σε πληθυσμούς μικρότερης ηλικίας από 65 έτη.

Ο ερευνητής Tim Smith, πρόσθεσε ότι με τη μοναξιά να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, υπάρχει το ενδεχόμενο μελλοντικής επιδημίας μοναξιάς.

Προηγούμενες έρευνες των Holt-Lunstad και Smith, βάζουν τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από τη μοναξιά στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα και με το να είναι κάποιος αλκοολικός.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο ο κίνδυνος θνησιμότητας στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω γνωστούς παράγοντες, αλλά ξεπερνά τους κινδύνους που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Perspectives on Psychological Science’’.

 

Πηγές:
‘’Perspectives on Psychological Science’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna