Τρεις δότες οργάνων την τελευταία εβδομάδα έδωσαν ζωή με το θάνατό τους σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι περίμεναν εναγωνίως ένα μόσχευμα.

Η πρώτη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Βόλου. Δότρια ήταν μία γυναίκα 59 ετών, η οποία κατέληξε μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι ιατροί συζήτησαν με την οικογένεια της εκλιπούσας τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων και άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος και συντόνισε όλη τη διαδικασία από τη Δωρεά Οργάνων μέχρι τη μεταμόσχευση.

Στο χειρουργείο αφαίρεσης οργάνων προσήλθε ομάδα ιατρών του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και τους νεφρούς και από το ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ για τους κερατοειδείς.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς ως εξής:

  • Ο ένας νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε άνδρα ηλικίας 61 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
  • Ο δεύτερος νεφρός μεταμοσχεύθηκε σε γυναίκα ηλικίας 57 ετών, η οποία υποβαλλόταν 9 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
  • Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε γυναίκα ηλικίας 64 ετών.
  • Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΑΧΕΠΑ.

Η δεύτερη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Mediterraneo Hospital. Δότρια ήταν μια 39χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Στο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων προσήλθε ομάδα ιατρών του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ, του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς, του ΓΝΑ «Γεννηματάς» για τους κερατοειδείς, ενώ για τους πνεύμονες ήρθε στην Αθήνα χειρουργική ομάδα από το Παλέρμο της Ιταλίας.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς ως εξής:

  • Το ήπαρ σε κορίτσι 16 ετών.
  • Ο ένας νεφρός σε γυναίκα 49 ετών.
  • Ο δεύτερος νεφρός, σε άντρα 33 ετών.
  • Οι πνεύμονες στο Palermo της Ιταλίας, σε γυναίκα 53 ετών.
  • Οι κερατοειδείς σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή του ΕΚΑΒ Αθηνών και της Άμεσης Δράσης/ Τροχαίας, οι οποίοι συνόδευσαν την ιταλική χειρουργική ομάδα, προκειμένου να φτάσει εγκαίρως για τη λήψη των μοσχευμάτων.

Η τρίτη δωρεά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος». Δότης ήταν ένας 56χρονος άντρας, ο οποίος, δυστυχώς, κατέληξε μετά από εγκεφαλικό οίδημα.

Οι νεφροί του άτυχου άνδρα μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε δυο άνδρες 47 και 53 ετών αντίστοιχα.

 

 

 

 

 

 

Πηγές:
ΕΟΜ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας