Της Σοφίας Νέτα

Αυτή την εβδομάδα, ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Bangor θα συμμετάσχουν σε αποστολή στα Ιμαλάια, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση της νόσου των όρεων.

Οι Ερευνητές Δρ Samuel Oliver και ο Δρ Jamie Macdonald, η διδακτορική φοιτήτρια Gabriella Rossetti και ο προπτυχιακός φοιτητής Επιστήμης του Αθλητισμού James Pollard - όλοι από την Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, Υγείας και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Bangor - θα συμμετάσχουν σε μια ομάδα 55 ατόμων που αποτελείται από γιατρούς, επιστήμονες και διασώστες βουνού οι οποίοι ξεκίνησαν 20 Μαρτίου και θα επιστρέψουν στις 25 Απριλίου.

Η αποστολή, που διοργανώνεται από την Medical Expeditions (MEDEX), θα ακολουθήσει μια διαδρομή πεζοπορίας γύρω από το βουνό Manaslu υψομέτρου 8000μ, και θα φτάσει στην κατασκήνωση βάσης στα 5000μ όπου η ομάδα θα εγκαταστήσει εργαστήρια τα οποία θα λειτουργούν με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Εκεί θα πραγματοποιηθούν έξι ερευνητικά προγράμματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η διερεύνηση των αιτιών στρες και των συναφών στρατηγικών αντιμετώπισης του στρες κατά την εργασία σε υψηλό υψόμετρο και «η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ φυσικής κατάστασης και επιτυχίας της αποστολής: συνδέεται η καλή φυσική κατάσταση με μικρότερη συχνότητα ασθενειών, περισσότερη ευχαρίστηση και καλύτερη απόδοση;»

Ο Λέκτορας Φυσιολογίας Δρ Samuel Oliver, ο οποίος είναι μέλος του Extremes Research Group της Σχολής Επιστημών Αθλητισμού, Υγείας και Άσκησης, σχολίασε: «Ο λόγος για τον οποίο αναλαμβάνουμε αυτήν την αποστολή είναι για να πραγματοποιήσουμε έρευνα η οποία θα μας επιτρέψει να εκπαιδεύσουμε τους ορειβάτες, τους πεζοπόρους και τους γιατρούς τους σχετικά με τη φύση αλλά και την αποφυγή των νόσων που οφείλονται σε μεγάλο υψόμετρο".

Κατά την προετοιμασία της για την αποστολή, η ομάδα έχει ήδη ολοκληρώσει πολλές βασικές δοκιμασίες στα εργαστήρια της Σχολής Επιστημών Αθλητισμού, Υγείας και Άσκησης του Πανεπιστημίου Bangor. Σε αυτές περιλαμβάνονται δοκιμασίες ανάπαυσης και άσκησης σχετικές με τις λειτουργίες της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου, καθώς και ο έλεγχος των μοτίβων ύπνου των συμμετεχόντων.

Η MEDEX φέρει εις πέρας τέτοιου είδους ερευνητικές αποστολές από το 1994. Ο Δρ Jamie Macdonald και ο Δρ Samuel Oliver έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενη αποστολή της MEDEX το 2008 στα Ιμαλάια και στο Νεπάλ.

Ενημερώσεις από την αποστολή θα δημοσιεύονται μέσω του λογαριασμού @SportSciBangor στο Twitter.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές