Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι ένα δημοφιλές υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες αγωγές για ορισμένα από τα πιο συνήθη είδη καρκίνου.
Στα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο National Meeting and Exposition of the American Chemical Society (ACS), ομάδα ερευνητών από το University of Florida College of Medicine, εξέτασε πώς η ζαχαρίνη αντιδρά με πρωτεΐνη που βρίσκεται σε επιθετικά καρκινικά κύτταρα.
Η πρωτεΐνη CA IX ρυθμίζει το pH εντός και γύρω από τα καρκινικά κύτταρα επιτρέποντας στους όγκους να αναπτύσσονται και δυνητικά να εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος. Ανευρίσκεται σε διάφορους επιθετικούς καρκίνους, όπως του μαστού, του πνεύμονος, του ήπατος, του προστάτη, του παγκρέατος και των νεφρών.
Ο ερευνητής Brian Mahon, δήλωσε ότι αν διαταράξουμε την ισορροπία του pH μέσω του μπλοκαρίσματος της δραστηριότητάς της CA ΙΧ μπορούμε να σταματήσουμε τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα από το να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Ο Mahon δήλωσε ότι η έρευνα προέκυψε από μελέτη του University of Florence που υπέδειξε ότι η ζαχαρίνη επιλεκτικά θα μπορούσε να μπλοκάρει τη δραστηριότητα της CA IX. Η ομάδα του, με επικεφαλής τον Dr. Robert McKenna, του University of Florida, θέλησε να ερευνήσει περαιτέρω την επίδραση της ζαχαρίνης στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η CA IX, φυσιολογικά δεν βρίσκεται σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα. Ο McKenna δήλωσε ότι για αυτό είναι πρωταρχικός στόχος για αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσου λίγες ή καθόλου παρενέργειες σε υγιείς ιστούς που περιβάλλουν τους όγκους.
Ερευνητές χρησιμοποίησαν κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ για να διαπιστώσουν πώς η ζαχαρίνη προσδένεται στην CA IX, και χρησιμοποιούν την πληροφορία για να αναπτύξουν τρόπους βελτίωσης της δυνατότητας να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Επί του παρόντος, η επίδραση της ζαχαρίνης μελετάται σε καρκινικά κύτταρα μαστού και ήπατος.
Ο McKenna, δήλωσε ότι το εύρημα ανοίγει την πιθανότητα ανάπτυξης νέου αντικαρκινικού φαρμάκου από κοινή διατροφική ουσία που θα μπορούσε να έχει επίδραση διαρκείας στην αντιμετώπιση αρκετών καρκίνων.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματα δεν δικαιολογούν την πρόσθεση μεγάλων ποσοτήτων τεχνητών γλυκαντικών στη διατροφή σας αλλά δηλώνουν ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να είναι υποσχόμενα για την ανάπτυξη αντικαρκινικού φαρμάκου που θα προέρχεται από μια ουσία που κάποτε εθεωρείτο πιθανό καρκινογόνο.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Πιθανοί κίνδυνοι του κολλαγόνου
“Reflections”: Το Keele University ανοίγει έναν νέο κύκλο διαλόγου για την επιστήμη και την κοινωνία