Η συσσώρευση της μη φυσιολογικής πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να είναι η κύρια αιτία της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Άλλη πρωτεΐνη, η αμυλοειδής, συσσωρεύεται καθώς προχωρά η νόσος αλλά δεν είναι ο κύριος ένοχος πίσω από την απώλεια μνήμης, δήλωσαν ερευνητές της Mayo Clinic.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η στόχευση των Ταυ θα μπορούσε να γίνει το νέο αντικείμενο των προσπαθειών για την ανεύρεση αγωγών κατά του Alzheimer.

Η ερευνήτρια, Melissa Murray, της Mayo Clinic στο Jacksonville, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για το Alzheimer έχει επικεντρωθεί στην αμυλοειδή τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 1.375 εγκεφάλους νεκρών ασθενών με Alzheimer. Οι ασθενείς πέθαναν σε διαφορετικές ηλικίες και σε διαφορετικά στάδια της νόσου.

Οι εγκέφαλοι συγκρίθηκαν με περισσότερους από 2.200 εγκεφάλους νεκρών που δεν είχαν τη συγκεκριμένη νόσο.

Η Murray εξήγησε ότι αρχικά ασθενείς που φάνηκε πως είχαν μεταλλάξεις ή αλλαγές στο γονίδιο αμυλοειδούς εμφάνισαν σοβαρή παθολογία της νόσου. Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία αποκάλυψαν ότι η αμυλοειδής συσσωρεύεται καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι επομένως τα περισσότερα μοντέλα όσον αφορά τη νόσο βασίζονταν στην τοξικότητα των αμυλοειδών. Μεν αυτόν τον τρόπο ο τομέας έγινε μυωπικός.

Η πρωτεΐνη Ταυ μπορεί να συγκριθεί με σιδηροδρομικά στηρίγματα που σταθεροποιούν τις ράγες που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να μεταφέρουν τροφή, μηνύματα και άλλο φορτίο ζωτικής σημασίας στους νευρώνες.

Στη νόσο Alzheimer αλλαγές στην πρωτεΐνη Ταυ οδηγούν τις ράγες να γίνουν ασταθείς στους νευρώνες του ιππόκαμπου, δήλωσε η Murray.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, στη συνέχεια η μη φυσιολογική Ταυ εξαπλώνεται από κύτταρο σε κύτταρο μεταδίδοντας την παθολογική Ταυ στον φλοιό του εγκεφάλου.

Η Murray πρόσθεσε ότι αντίθετα, η αμυλοειδής αρχίζει να συσσωρεύεται στα εξωτερικά μέρη του φλοιού και στη συνέχεια εξαπλώνεται στον ιππόκαμπο και τελικά σε άλλες περιοχές. Όταν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της παθολογίας Ταυ, ωστόσο, η σχέση μεταξύ αμυλοειδούς και νόησης εξαφανίζεται, κάτι που δείχνει ότι η Ταυ είναι ο παράγοντας πίσω από τη νόσο.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Brain.’’

 

Πηγές:
‘’Brain.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management