Άντρες που έχουν υψηλό επίπεδο καρδιαναπνευστικής φόρμας φαίνεται πως έχουν χαμηλότερη εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Vermont εξέτασαν την καρδιαναπνευστική φόρμα (CRF) 13.949 μεσηλίκων αντρών μεταξύ του 1971 και του 2009. Το CRF καθενός αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας διάδρομο. Η ταχύτητα, από 3.3 mph για 25 λεπτά αυξήθηκε στα 0.3 mph το λεπτό μέχρι να εμφανιστεί θεληματική εξάντληση.

Αξιολογήθηκαν 3 είδη καρκίνου στην έρευνα-πνεύμονος, παχέος εντέρου και προστάτη.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με άντρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα CRF, όσοι είχαν υψηλά, εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο στον πνεύμονα, στο παχύ έντερο και αν νόσησαν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από αυτόν.
Ο Dr. Dale Shepard, του Cleveland Clinic, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή έρχονται όλο και περισσότερα στοιχεία ότι η τακτική άσκηση είναι σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου.

Καθώς προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ο Shepard τόνισε τη σημασία της καλής υγείας της καρδιάς και συνέστησε τη φιλική προς την καρδιά διατροφή, την τακτική άσκηση και το φυσιολογικό βάρος, για τη μείωση του κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’JAMA Oncology.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Oncology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη