Γυναίκες με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με προχωρημένο καρκίνο μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Lorraine Lipscombe, του Institute for Clinical Evaluative Sciences και του Women's College Hospital, στο Τορόντο, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να έχουν προδιάθεση για πιο προχωρημένο καρκίνο μαστού- κάτι το οποίο μπορεί ενδεχομένως να συντελεί στην υψηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο.

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι μέθοδοι εξέτασης και εντοπισμού του καρκίνου στο μαστό μπορεί να χρειάζεται να τροποποιηθούν σε γυναίκες με διαβήτη, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διάγνωσης με προχωρημένο καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 38.000 γυναικών, ηλικίας 20 έως 105 ετών, που διαγνώστηκαν με διηθητικό καρκίνο στο μαστό μεταξύ 2007 και 2012. Σχεδόν το 16% των γυναικών είχε διαβήτη.

Γυναίκες με διαβήτη είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σταδίου ΙΙ, 21% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο μαστού σταδίου ΙΙΙ και 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο μαστού σταδίου IV σε σύγκριση με την πιθανότητα να έχουν καρκίνο μαστού σταδίου Ι.

Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για ασθενείς με καρκίνο στο μαστό που έπασχαν από διαβήτη ήταν 15% χαμηλότερο έναντι αυτών που δεν είχαν διαβήτη, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου στο περιοδικό ''Breast Cancer Research and Treatment.''

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ασθενείς με καρκίνο στο μαστό και διαβήτη ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερους όγκους και εξάπλωση του καρκίνου σε σχέση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Η έρευνα αποκάλυψε χαμηλότερα ποσοστά μαστογραφίας σε γυναίκες με διαβήτη, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί αιτία για το προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μόνο, μεταξύ διαβήτη και προχωρημένου καρκίνου στο μαστό, αλλά δεν κατέληξαν ότι είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
''Breast Cancer Research and Treatment.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"