Νέα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επιζούν περισσότερο.

Ο ερευνητής Eric Weinhandl, του Peer Kidney Care Initiative στη Μινεάπολη, δήλωσε ότι τα πτωτικά ποσοστά θνησιμότητας είναι η πιο σαφής ένδειξη βελτίωσης των αποτελεσμάτων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Η μετάβαση στην αιμοκάθαρση είναι δύσκολη, σωματικά και ψυχολογικά, δήλωσε ο Weinhandl. Ωστόσο, τα κλινικά αποτελέσματα σε αυτήν βελτιώνονται και η επιβίωση των ασθενών αυξάνει.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν σε ανεξάρτητες εγκαταστάσεις. Τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά 15% τον πρώτο χρόνιο αγωγής σε νέους ασθενείς και κατά περίπου 19% σε ασθενείς που συνέχιζαν.

Ο Weinhandl δήλωσε ότι πιθανόν υπάρχουν πολλοί λόγοι για την πτώση των ποσοστών θνησιμότητας, όπως καλύτερη φαρμακευτική ρύθμιση της καρδιακής νόσου, υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και αλλαγές στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ημερίδα του National Kidney Foundation στο Ντάλας. Τα στοιχεία θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ο Kerry Willis, του National Kidney Foundation, δήλωσε ότι είναι ευτυχές να βλέπει κάποιος ασθενείς να ζουν περισσότερο με την αιμοκάθαρση. Η βελτιωμένη πρακτική σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξεκινούν αιμοκάθαρση σε γενικά πιο υγιή κατάσταση που οδηγεί σε καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη