H αναζήτηση για βιοδείκτες για το καρκίνωμα στην ουροδόχο κύστη υπέδειξε ένα καινούργιο σημάδι, την συγκέντρωση στα ούρα των υποδοχέων επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). 

Σύμφωνα με νέα επίκαιρη έρευνα, ο διαλυτός στα ούρα υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα ναι μεν δεν είναι δείκτης διάγνωσης, όμως είναι δείκτης πρόγνωσης για την επιβίωση από τον καρκίνο.

Στην αναζήτησή τους για πιθανούς βιοδείκτες, ερευνητές με επικεφαλής τον Richard Bryan του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έψαξαν καταρχάς επισταμένως το εύρος οκτώ εκκρινόμενων πρωτεϊνών από κυταρρικές γραμμές καρκινώματος της ουροδόχου κύστης για κατάλληλους υποψηφίους και αυτό το συνέκριναν με τα δεδομένα του χάρτη ανθρώπινης πρωτεΐνης.

Εκεί οι ερευνητές έπεσαν πάνω στον EGFR, που εκκρίνεται ειδικά από τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης. Μετά από αυτό, συνέκριναν τις συγκεντρώσεις του στα ούρα σε 436 ασθενείς με καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης και σε 60 υγιείς.

Υψηλές συγκεντρώσεις EGFR βρέθηκαν σε 27% των ασθενών με διηθητικό καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης και σε 17% αυτών με καρκίνωμα της ουροδόχου κύστης βαθμού 3.

Στον αντίποδα, βρέθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα στις περιπτώσεις μη διηθητικών και χαμηλού βαθμού καρκινωμάτων. Ακολούθως οι επιστήμονες διερεύνησαν την προγνωστική σημασία του ΕGFR, καθώς υψηλές συγκεντρώσεις - ανεξάρτητα από τον βαθμό ή το στάδιο του όγκου - οδηγούν σε μικρά επίπεδα επιβίωσης ειδικά για τον καρκίνο.

Πέρα από αυτό έγινε δυνατή η προγνωστική αξία ενός μοντέλου, που αποτελεί προϊόν σύνθεσης του EGFR με τον βιοδείκτη EpCAM, έναν παρόμοιο δείκτη ειδικά για την επιβίωση από καρκίνο. Βάσει αυτού λοιπόν οι ασθενείς έχουν στην διάθεσή τους μια καλή πρόγνωση αν η συγκέντρωση και των δύο δεικτών στα ούρα είναι φυσιολογική.

Αν όμως μια εξέταση δείξει θετικό EGFR και αρνητικό EpCAM αυξάνει ο κίνδυνος του ασθενούς να πεθάνει από καρκίνο στο εξαπλάσιο (6,7). Στην περίπτωση τώρα που και οι δύο βιοδείκτες είναι θετικοί, ο κίνδυνος διπλασιάζεται (2,6).

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management