Οι νυχτερινοί τύποι είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους πρωινούς να εμφανίσουν διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας, ακόμα και με την ίδια ποσότητα ύπνου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα σε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους στη Νότια Κορέα, ηλικίας 47 έως 59 ετών, που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Ο Dr. Nan Hee Kim, του Korea University College of Medicine στο Ansan, της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι άσχετα από τον τρόπο ζωής, άνθρωποι που κοιμούναι αργά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη ή μειωμένη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με όσους ξυπνούν νωρίς.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλείται από την τάση των νυχτερινών τύπων να έχουν πιο φτωχή ποιότητα ύπνου και να έχουν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, φαγητό αργά το βράδυ και καθιστικό τρόπο ζωής.

Από τους 1.600 ανθρώπους στην έρευνα, 95 ήταν βραδινοί τύποι, 480 ξυπνούσαν νωρίς και οι υπόλοιποι ανήκαν στην ενδιάμεση κατηγορία.

Παρόλο που έτειναν να είναι πιο νεαρής ηλικίας, οι νυχτερινοί τύποι είχαν υψηλότερά επίπεδα σωματικού λίπους και λιπιδίων στο αίμα σε σχέση με όσους ξυπνούσαν νωρίς το πρωί. Οι πρώτοι ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν σαρκοπενία, έδειξε η έρευνα.

‘Αντρες που ήταν νυχτερινοί τύποι ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν διαβήτη ή σαρκοπενία σε σχέση με όσους ξυπνούσαν νωρίς, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Σε σύγκριση με γυναίκες που ξυπνούσαν νωρίς, γυναίκες που κοιμόνταν αργά έτειναν να έχουν περισσότερο κοιλιακό λίπος και υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Ο Kim δήλωσε ότι δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι νεότερης ηλικίας είναι νυχτερινοί τύποι, ο κίνδυνος που συνδέεται με τη συγκεκριμένη συνήθεια ύπνου είναι σημαντικό θέμα υγείας που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

 

Πηγές:
''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό