Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον πόνο και να βελτιώνουν τη λειτουργικότητα σε παχύσαρκους με οστεοαρθρίτιδα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’The Clinical Journal of Pain’’, δείχνουν ότι επαρκή επίπεδα βιταμίνης D βοηθούν τους παχύσαρκους με οστεοαρθρίτιδα να περπατούν, να ισορροπούν και να σηκώνονται όρθιοι καλύτερα έναντι όσων έχουν ανεπαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Ο ερευνητής Toni Glover, του University of Florida College of Nursing, δήλωσε ότι η βιταμίνη D διατηρεί τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικού άλατος και τα οστά ισχυρά.

Ο Glover εξήγησε ότι επαρκής βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντική για τη βελτίωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, επειδή επηρεάζει την ποιότητα των οστών και πραστατεύει την κυτταρική λειτουργία για να βοηθηθεί η μείωση της φλεγμονής.

Ο αυξημένος πόνος λόγω οστεοαρθρίτιδας θα μπορούσε να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα, περιλαμβανομένης της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D και αυξημένη παχυσαρκία, σημείωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 256 μεσηλίκων και ηλικιωμένων για επίπεδα βιταμίνης D.
Μεταξύ των 126 συμμετεχόντων, 68 είχαν έλλειψη βιταμίνης D, ενώ μόνο 29 από τους130 μη παχύσαρκους είχαν έλλειψη, υποδεικνύοντας ότι η παχυσαρκία συνδέεται σημαντικά με έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Η ανάλυση έδειξε ότι η παχυσαρκία συνδεόταν με την έλλειψη βιταμίνης D, τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα και th φτωχή λειτουργικότητα.

 

Πηγές:
‘’The Clinical Journal of Pain’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aνάκληση φρέσκων ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ
MoU μεταξύ Lamda και Ιατρικού Αθηνών για Healthcare Park στο Ελληνικό
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19