Κάθε ώρα που υπέρβαροι ενήλικες περνούν βλέποντας τηλεόραση καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Diabetologia'' και βασίστηκε σε στοιχεία 3.234 υπέρβαρων Αμερικανών ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε τυχαιοποιημένη δοκιμή με σκοπό την πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη 2 σε όσους αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο, με φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στόχος ήταν να επιτευχθεί 7% απώλεια βάρους και τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης.
Πριν εισαχθούν οι αλλαγές του τρόπου ζωής, όσοι λάμβαναν φάρμακα, όσοι ανήκαν στην ομάδα του τρόπου ζωής και όσοι ανήκαν στην ομάδα του placebo περνούσαν περίπου 140 λεπτά την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση.

Αν και ο περιορισμός της καθιστικής ζωής δεν ήταν στόχος, η λιγότερη παρακολούθηση τηλεόρασης συζητήθηκε σύντομα και ενθαρρύνθηκε.

Στα 3 χρόνια που παρακολουθήθηκαν οι συμμετέχοντες, ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης μειώθηκε κατά 22 λεπτά στην ομάδα του τρόπου ζωής, κατά 8 λεπτά στην ομάδα του placebo και κατά 3 λεπτά στην ομάδα των φαρμάκων, ανακάλυψε η Dr. Bonny Rockette-Wagner, του University of Pittsburgh.

Οι ερευνητές, κατέληξαν ότι συνδυάζοντας όλους τους συμμετέχοντες, υπήρχε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη με την αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης (3,4% ανα ώρα παρακολούθησης αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η φαρμακευτική αγωγή και η άσκηση).

 

Πηγές:
''Diabetologia''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ