Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου μπορεί να καταστείλει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές, του University of North Carolina School, χρησιμοποίησαν σειρά γενετικών και φαρμακολογικών προσεγγίσεων και εντόπισαν πώς μια ουσία στον εγκέφαλο, το νευροπεπτίδιο Y (NPY), θα μπορούσε να καταστείλει τη συγκεκριμένη επικίνδυνη συμπεριφορά.

Ο Thomas L. Kash, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το NPY δρα σε περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται εκτεταμένη αμυγδαλή, η οποία είναι γνωστό ότι συνδέεται με το στρες και την ανταμοιβή.

Η επίδραση κατά της κατανάλωσης αλκοόλ οφειλόταν στην αύξηση των αναστολών συγκεκριμένου πληθυσμού κυττάρων που παράγουν μόριο υπερ της κατανάλωσης, τον παράγοντα απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης (CRF).

Ο ερευνητής Todd E. Thiele, καθηγητής στο UNC, δήλωσε ότι ο εντοπισμός της περιοχής του εγκεφάλου στην οποία το NPY εμποδίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η παρατήρηση ότι το σύστημα του NPY υποχωρεί στην αρχή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ- πριν τη μετάβαση στην εξάρτηση- είναι σημαντικές και καινούργιες παρατηρήσεις.

Ο Thiele πρόσθεσε ότι το εκπληκτικό είναι ότι τα ευρήματα υπέδειξαν ότι η αποκατάσταση του NPY ενδεχομένως δεν είναι μόνο χρήσιμη για την αντιμετώπιση διαταραχών χρήσης αλκοόλ αλλά μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει ορισμένους από το να εξαρτηθούν από αυτό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Nature Neuroscience.’’

 

Πηγές:
‘’Nature Neuroscience.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό: Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι
Υπέρταση: "Ευθύνεται" για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως
Μόλις 7 νευροψυχιατρικά φάρμακα έχουν εγκριθεί παγκοσμίως από το 2015