Σε νέα έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία στην εφηβεία συνδέεται με το χρόνιο οικογενειακό στρες.

Ευρήματα του University of Houston Department of Health and Human Performance (HHP) και του Texas Obesity Research Center (TORC) υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μακροπρόθεσμης έκθεσης σε 3 συγκεκριμένα είδη στρεσογόνων παραγόντων στην οικογένεια και της παχυσαρκίας των παιδιών όταν φθάσουν στην ηλικία των 18 ετών.

Η Daphne Hernandez, εξέτασε 3 παράγοντες οικογενειακού στρες-οικογενειακή διαταραχή, οικονομικό στρες και φτωχή υγεία της μητέρα-και εφάρμοσε τα στοιχεία σε περισσότερους από 4.700 εφήβους που γεννήθηκαν μεταξύ 1975 και 1990.

Η Hernandez, δήλωσε ότι η εμπειρία του οικογενειακού στρες –συγκεκριμένα η οικογενειακή διαταραχή και το οικονομικό στρες- επανειλημμένως στην παιδική ηλικία συνδέθηκε με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία μέχρι να φθάσουν τα κορίτσια στην ηλικία των 18 ετών.

Μόνο ένας χρόνιος οικογενειακός παράγοντας στρες- η φτωχή υγεία της μητέρας- συνδέθηκε με το να γίνουν τα αγόρια υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 18 ετών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι έφηβα αγόρια και κορίτσια ανταποκρίνονται διαφορετικά στο στρες. Γνωρίζοντας το είδος των στρεσογόνων που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους σε έφηβα αγόρια και κορίτσια είναι πιθανό να περιληφθούν σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας συγκεκριμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Hernandez δήλωσε ότι η ανάπτυξη στρατηγικών για να βοηθηθεί η κατάσταση με τους οικογενειακούς παράγοντες στρες στην παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν υγιές βάρος στην ενήλικο ζωή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘’Preventive Medicine.’’

Πηγές:
‘’Preventive Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;