Περισσότεροι από 2 στους 3 ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να μην πάσχουν από κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Psychiatry’’, ανακάλυψε ότι ποσοστό 69% των ανθρώπων που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά δεν πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλοί άνθρωποι στους οποίους συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά μπορεί ενδεχομένως να μην πληρούν τα κριτήρια για ψυχικές διαταραχές.

Πρόσθεσαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά, ενώ δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για την ανάγκη χορήγησής τους.

Τα αντικαταθλιπτικά, συνταγογραφούνται και για άλλες ψυχικές νόσους. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 38% όσων τα λάμβαναν δεν πληρούσαν ούτε τα κριτήρια για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία ή γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της έρευνας Baltimore Epidemiologic Catchment Area (ECA) Study Wave 1 (1981) και Wave 4 (2004-2005) και αξιολόγησαν τη δια βίου εμφάνιση συνήθων διαταραχών άγχους και διάθεσης σε συμμετέχοντες που ανέφεραν τρέχουσα χρήση αντικαταθλιπτικών. Εξέτασαν επίσης παράγοντες που συνδέονταν με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο