Η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναζητούν το αλκοόλ σε βαθμό εξάρτησης.

Ο Oliver George, του The Scripps Research Institute, πραγματοποίησε έρευνα σε ποντικούς και παρατήρησε φαύλο κύκλο στον οποίο η νικοτίνη προκαλούσε όρεξη για αλκoόλ, για την επιβράβευση του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες.

Η ερευνητική ομάδα πρώτα εξέτασε αν η έκθεση στη νικοτίνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά κατανάλωσης αλκοόλ σε ποντικούς.

Το πείραμα άρχισε με 2 ομάδες αρσενικών ποντικών που είχαν πρόσβαση σε αλκοόλ. Οι ποντικοί ήπιαν λίγο και σταμάτησαν πριν μεθύσουν.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ατμό αλκοόλ, για να προκαλέσουν εξάρτηση από το αλκοόλ στη μια ομάδα.
Η εξάρτηση εμφανίστηκε στους 2 μήνες. Σε ακόλουθα τεστ στα οποία το αλκοόλ ήταν διαθέσιμο ελεύθερα, οι συγκεκριμένοι ποντικοί κατανάλωσαν το ισοδύναμο 6 κουτιών μπίρας και είχαν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα σχεδόν 3 φορές παραπάνω από το νόμιμο όριο στον άνθρωπο.

Η δεύτερη ομάδα εκτέθηκε σε νικοτίνη και ατμό αλκοόλ. Οι ποντικοί εμφάνισαν πολύ πιο γρήγορα εξάρτηση από το αλκοόλ και άρχισαν να πίνουν το ισοδύναμο έξι κουτιών σε μόλις 3 εβδομάδες.

Στη συνέχεια οι ποντικοί δοκίμασαν αλκοόλ που περιείχε πικρή ουσία για να διαπιστωθεί αν μπορούσαν οι ερευνητές να σταματήσουν τους ποντικούς από την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι περισσότεροι μείωσαν την κατανάλωση για να αποφύγουν την πικρή γεύση αλλά όσοι εκτέθηκαν σε νικοτίνη συνέχισαν να πίνουν. Αυτό έδειξε ότι η συμπεριφορά είναι καταναγκαστική, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας επιπλέον νευρολογικές έρευνες ο George παρακολούθησε την καταναγκαστική συμπεριφορά και τη σύνδεσή της με την ενεργοποίηση των οδών του στρες και της ανταμοιβής στον εγκέφαλο.

Η καταναγκαστική κατανάλωση αλκοόλ και οι νευρολογικές οδοί που φάνηκαν στη νέα έρευνα υποδεικνύουν ότι το αλκοόλ δρα μαζί με τη νικοτίνη και ενεργοποιεί περαιτέρω το κέντρο ανταμοιβής του οργανισμού και μειώνει το στρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’The Journal of Neuroscience.’’

 

Πηγές:
‘’The Journal of Neuroscience.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πειραματικό φάρμακο βελτιώνει τη ζωή ασθενών με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια [μελέτη]
Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για τις ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου [μελέτη]
ECDC: Κρούσματα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε επισκέπτες στη Σαουδική Αραβία