Γυναίκες που πήραν διαζύγιο μια φορά ή άντρες που πήραν διαζύγιο τουλάχιστον 2 φορές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που παραμένουν παντρεμένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Matthew E. Dupre, του Duke Clinical Research Institute in Durham, στη Βόρεια Καρολίνα.
Ο επόμενος γάμος αναστρέφει τον κίνδυνο μόνο για τους άντρες, έδειξε η έρευνα. Στις γυναίκες που έχουν πάρει 2 τουλάχιστον φορές διαζύγιο ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν παρόμοιος με αυτόν του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 15.000 ενηλίκων, ηλικίας 45 έως 80 ετών στην έναρξη της έρευνας, οι οποίοι είχαν παντρευτεί τουλάχιστον μια φορά.

Στην αρχή της έρευνας, 14% των αντρών και 19% των γυναικών είχαν πάρει διαζύγιο. Στο τέλος της έρευνας περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων είχαν πάρει τουλάχιστον ένα διαζύγιο.

Σε διάστημα 18 ετών, 1.211 άνθρωποι εμφάνισαν καρδιακή προσβολή η οποία ήταν πιο πιθανό να αφορά όσους είχαν πάρει διαζύγιο, σύμφωνα με την έρευνα στο ''Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.''

Γυναίκες με ένα διαζύγιο είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή έναντι γυναικών που συνέχιζαν να είναι παντρεμένες και όσες είχαν πάρει διαζύγιο τουλάχιστον 2 φορές είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 77%.

Γυναίκες που ξαναπαντρεύτηκαν είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή σε σχέση με όσες συνέχιζαν να είναι παντρεμένες.

Στους άντρες, ο κίνδυνος αύξανε για όσους είχαν πάρει διαζύγιο τουλάχιστον 2 φορές. Ήταν 30% πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή σε σχέση με άντρες που παρέμειναν παντρεμένοι ή που ξαναπαντρεύτηκαν.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν ο κίνδυνος μειώνεται ή αυξάνεται διαχρονικά μετά το διαζύγιο.

Η αναγνώριση του αυξημένου κινδύνου μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων των γιατρών όσον αφορά την εξέταση των διαζευγμένων.

 

Πηγές:
''Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management