Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν, σύμφωνα με έκθεση του Institute of Medicine (IOM) των ΗΠΑ.

Ο Dan Blazer, μέλος της επιτροπής του ΙΟΜ, δήλωσε ότι αλλαγές στις ψυχικές λειτουργίες και ικανότητες είναι μέρος της γήρανσης και συμβαίνουν σε όλους.

Ωστόσο, η επιτροπή δήλωσε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου. Σε αυτά περιλαμβάνονται η σωματική άσκηση, καθώς και η μείωση και ο έλεγχος παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε τακτικές συζητήσεις με επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με παθήσεις και φάρμακα που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία του εγκεφάλου.

Άλλες δράσεις που μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου που γερνά είναι το να είναι κάποιος κοινωνικά και πνευματικά δραστήριος και πάντα να μαθαίνει νέα πράγματα. Ο άφθονος ύπνος και η αναζήτηση βοήθειας για διαταραχές ύπνου, αν είναι αναγκαίο, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αξιολογούν προσεκτικά τα προϊόντα που διατείνονται ότι βελτιώνουν τη σκέψη
Υπάρχουν μεικτές ενδείξεις για τα πιθανά οφέλη στον εγκέφαλο, του σταυρόλεξου, της λέσχης ανάγνωσης, της χαρτοπαιξίας ή της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου, ανακάλυψε η επιτροπή.

Επίσης υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα που προωθούνται για την υγεία του εγκεφάλου ωφελούν.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
75% λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν το 2022 στην Ε.Ε από ό,τι πριν από 6 δεκαετίες
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]