Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία, αποκαλύφθηκε ότι το κοινωνικό δίκτυο Facebook μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα ψυχολογικής φύσης να γίνουν καλύτερα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η πιθανότητα να κάνει τα συμπτώματά τους να χειροτερέψουν.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Dr. Keelin Howard, η οποία μελέτησε είκοσι άτομα, ηλικίας 23 ως και 68 ετών, που υπέφεραν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν θετικές εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με το Facebook, λέγοντας πως τους βοήθησε να επανέλθουν, καθώς ένιωθαν λιγότερο μόνοι, και πως μπορούσαν να εκφραστούν μέσα σε μία διαδικτυακή κοινότητα. Μερικοί συμμετέχοντες, μάλιστα, ένιωσαν πως η δημιουργία ενός προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο τους βοήθησε να σχηματίσουν ξανά μια αίσθηση ταυτότητας έπειτα από κάποια σοβαρή κρίση ψυχολογικής φύσης.

Την ίδια στιγμή, το Facebook τους έδωσε την ευκαιρία να κρατήσουν επαφή με φίλους, κάτι που απεδείχθη πολύ ασφαλές για άτομα που ένιωθαν πως η πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία ήταν υπερβολικά αγχωτική, και να λάβουν πολύτιμη επιβεβαίωση.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι συμμετέχοντες δήλωσαν πως η κατάστασή τους χειροτέρεψε. Όσοι είχαν βιώσει ψυχωτικά επεισόδια ή παράνοια, ανακάλυψαν πως το Facebook επιδείνωνε ή πυροδοτούσε παρόμοια αισθήματα, οδηγώντας σε ψευδαισθήσεις ή περισσότερα ψυχωτικά επεισόδια. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες βίωναν ισχυρό άγχος, πιστεύοντας πως οι δημοσιεύσεις τρίτων απευθύνονταν σε αυτούς, ενώ άλλοι φοβούνταν τις αντιδράσεις του κόσμου στις δικές τους δημοσιεύσεις. Ταυτόχρονα, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ένιωσαν πως το Facebook ήταν επιβλαβές στις περιόδους που δεν ήταν καλά, ενώ οι συμμετέχοντας που υπέφεραν από διπολική διαταραχή είπαν πως σε περιόδους μανίας ήταν πολύ πιο ενεργοί στο Facebook, δημοσιεύοντας πράγματα που αργότερα μετάνιωναν. Ένιωθαν ντροπιασμένοι από τα σχόλιά τους και πίστευαν ότι έδιναν λανθασμένη εικόνα για τον εαυτό τους.

Ένας από τους συμμετέχοντες περιέγραψε πώς το Facebook τον οδήγησε σε κρίσεις πανικού, καθώς έβλεπε δημοσιεύσεις από συμφοιτητές του που προετοιμάζονταν για εξετάσεις, μεγιστοποιώντας το άγχος του.

Εν κατακλείδι, το Facebook μπορεί να λειτουργήσει σαν πλατφόρμα για να καταπολεμηθεί το στίγμα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος για όσους ζουν με τις διαταραχές αυτές να αισθανθούν ευάλωτοι και να γίνουν επιφυλακτικοί με τον κόσμο.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;