Αν συνηθίζετε να φοράτε ψηλά τακούνια, η υγεία σας ίσως βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τα τακούνια, όταν φοριούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα. Μπορεί ακόμα και να υπάρξει η ανάγκη για εγχείρηση αντικατάστασης γονάτου.

Τα τακούνια ασκούν ιδιαίτερη πίεση στις αρθρώσεις του γονάτου, που με τη σειρά του καταστρέφει τους χόνδρους των αρθρώσεων που απορροφούν τους κραδασμούς, ενισχύοντας τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα γόνατα υγιών γυναικών, ενώ περπατούσαν με φυσιολογικούς ρυθμούς, φορώντας επίπεδα παπούτσια, τακούνια 4 εκατοστών, και τακούνια 9 εκατοστών, και ανακάλυψαν πως όταν οι γυναίκες φορούν τακούνια, τα γόνατά τους αναγκάζονται να μένουν σε μία άβολη θέση, λυγισμένα, αναγκάζοντας τις αρθρώσεις να λειτουργούν σαν να ήταν γερασμένες ή τραυματισμένες.

Ο Tim Allardyce, φυσικοθεραπευτής και χειροπράκτης, προειδοποίησε για τους κινδύνους που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα παπούτσια για τη μέση, τους γοφούς και τον λαιμό, λέγοντας πως το να στεκόμαστε και να περπατούμε στις μύτες των ποδιών εξαναγκάζει τον σκελετό να χάνει τη σωστή του στάση, συνεπώς οι μύες και οι αρθρώσεις ολόκληρου του σώματος αναλαμβάνουν τον ρόλο να ισοσταθμίσουν το κέντρο βάρους, για να κρατήσουν το σώμα ίσιο.

Τέλος, έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες που φορούν τακούνια 9 πόντων και πάνω τακτικά, παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τενοντίτιδα στον αχίλλειο τένοντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα