Οι ψυχικές διαταραχές στους άνδρες συχνά διαπιστώνονται πολύ αργά ή δεν γίνονται καν αντιληπτές. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος επιπολασμού τους είναι διπλάσιος σε σχέση με τις γυναίκες (7,8% έναντι 15,4%), η αυτοκτονία και οι διαταραχές από την κατάχρηση ουσιών στους άνδρες είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ότι στις γυναίκες.

«Οι άνδρες επιλέγουν επίσης άλλα μέσα αυτοκτονίας, πιο δραματικά και με μεγάλη επίδραση στο κοινό όταν δημοσιοποιούνται συγκριτικά με τις γυναίκες», δήλωσε ο Heidrun Thaiss, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Αγωγής Υγείας (BZgA), στο 3ο Συνέδριο Υγείας Ανδρών που έγινε στις 14 Απριλίου στο Βερολίνο, με έμφαση στην ψυχική υγεία των ανδρών. 

Οι άνδρες αγνοούν τα ψυχικά, αλλά και σωματικά ενοχλήματα ή τα αντισταθμίζουν με το αλκοόλ, τα τσιγάρα, τα παράνομα ναρκωτικά, και όλο και περισσότερο με τα τυχερά παιχνίδια. Μια σειρά από ειδικούς παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ. «Επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη, και περισσότερο στη διάσταση του φύλου, ενώ έχουμε φτιάξει ειδικά φυλλάδια και μια διαδικτυακή πύλη αποκλειστικά για την υγεία των ανδρών» (www.maennergesundheitsportal.de), δήλωσε ο Thaiss.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας για τα άτομα με καταθλιπτικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα υψηλός : περίπου τρία έως τέσσερα τοις εκατό, ενώ τα δύο τρίτα των ανδρών πεθαίνουν από αυτοκτονία. «Η αυτοκτονία που γίνεται από άνδρες έχει ως σύνθημα: δεν μιλούμε – ενεργούμε», είπε ο Harald Gundel από την Πανεπιστημιακή Κλινική για την Ψυχοσωματική Ιατρική και Ψυχοθεραπεία στην Ulm. Οι επιλεγμένες από τους άνδρες «σκληρές» μέθοδοι αυτοκτονίας , οδηγούν συχνότερα στον θάνατο σε σχέση με τις γυναίκες, που επιλέγουν πιο μαλακές μεθόδους, όπως χάπια ή ναρκωτικά.

Ένας λόγος για τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες είναι η μη διαπιστωμένη κατάθλιψη. Αυτό συνίσταται, κατά την γνώμη του Gundel, στο γεγονός, μεταξύ άλλων, ότι τα συμπτώματα στους άνδρες συχνά δεν ανταποκρίνονται στην κλασική εικόνα της κατάθλιψης που παρουσιάζει συνήθως, νωθρότητα, μελαγχολία και τάσεις απόσυρσης. Οι άνδρες εμφανίζουν επιπρόσθετα θυμό, επιθετικότητα, υπερκινητικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και κατάχρηση ουσιών.

Η ψυχιατρική-ψυχοθεραπευτική διάγνωση δεν ανιχνεύει συνήθως αυτά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, προσθέτει η Anette Kersting, από το Τμήμα Ψυχοσωματικής Ιατρικής και Ψυχοθεραπείας στη Λειψία, επικεφαλής του τμήματος για θέματα ισότητας των φύλων της Γερμανικής Εταιρείας για την Ψυχιατρική, Ψυχοθεραπεία, Ψυχοσωματική και Νευρολογική θεραπεία (DGPPN). Επιπλέον, πολλοί άνδρες προσπαθούν τα κρύψουν τα ψυχικά τους προβλήματα και τα περιγράφουν στον γιατρό περισσότερο ως σωματικά.

Οι άνδρες επισκέπτονται , σύμφωνα με την Έκθεση για την Υγεία των Ανδρών, επίσης κατά μέσο όρο λιγότερο τον γιατρό από τις γυναίκες, από φόβο για την προβολή της αδυναμίας και τον κατεστημένο ρόλο τους στην κοινωνία που δεν είναι συμβατός με αυτήν και την απώλεια της φήμης, της αυτονομίας και της αρρενωπότητας. Στους νέους άνδρες, πάντως, φαίνεται πως αυτή η νοσηρή νοοτροπία έχει αλλάξει.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]